Nå er de standardiserte tobakkspakningene på vei ut i butikkene. Målet er å hindre barn og unge i å begynne med tobakk. Ikke å få voksne til å slutte.
Formannen i Fremskrittspartiets Ungdom gratulerer og kaller det en fadese. Han viser til at noen designstudenter i tjueårene synes de nye snusboksene er stilige. På dette grunnlaget slår han nokså skråsikkert fast at de standardiserte pakningene ikke fungerer slik de er ment.
Men målet har aldri vært å få designstudenter i tjueårene til å slutte med snus. Målet har vært å få fjorten år gamle gutter og jenter til å la være å begynne.
Derfor har vi sørget for at de rosa, lilla og turkise snusboksene med stilige merkenavn ikke lenger finnes på markedet.

Gratulerer, Høie!
DebattVi vet at tobakksindustrien har brukt mye tid og mye penger på å utvikle logoer og utseende på tobakkspakningene slik at de appellerer til svært unge mennesker. Det har vi satt en stopper for nå.
Fargen er faktisk ikke det viktigste poenget med de standardiserte pakningene. Det viktigste poenget er at vi fjerner tobakksindustriens merkeidentitet. I tillegg vil det komme nye helseadvarsler på pakningene.
Frankrike har – som Norge – tatt flere grep for å få ned tobakksbruken og hindre at unge blir tobakksavhengige. Blant tiltakene er høye avgifter, kampanjer og god tilgang på røykeavvenningsmidler.
Frankrike innførte standardiserte tobakkspakninger i 2017. En fersk rapport viser en ekstraordinær stor nedgang i røykere etter innføringen. Det viser at standardiserte pakninger, i kombinasjon med andre tiltak, har svært god effekt.

Skruf sliter med å få ut «stygge» snusbokser
Formannen i FpU skriver at vi i tobakkspolitikken må få større tiltro til enkeltmennesket i samfunnet og litt mindre tro på at staten skal fikse alt.
Men reguleringene på tobakksområdet handler ikke om tiltro til enkeltmennesket. Det handler om mistro til tobakksindustrien.
Vi har en lang internasjonal tradisjon for å beskytte enkeltmennesker mot tobakksindustrien fordi dens fremste mål er å øke salget av helseskadelige produkter.
Det har ført til forbud mot tobakksreklame. Det har ført til forbud mot røyking på serveringssteder. Og det har ført til standardiserte tobakkspakninger. Dette er ikke restriksjoner som bare Norge har innført. Det er restriksjoner som veldig mange land har innført.
Tobakksindustrien har kjempet mot dem alle – både i og utenfor retten. Den har tapt på alle fronter, til alle tider og i alle land.
Hvert eneste grep som har blitt tatt på tobakksområdet har blitt latterliggjort. Det skjedde med reklameforbudet. Det skjedde med røykeforbudet på serveringssteder. Det har skjedd med de standardiserte pakningene. Formannen i FpU må gjerne le med.
Jeg drar ikke på smilebåndet en gang.