DOLK: Andreas Hamran Færø møtte Kronprinsesse Mette-Marit under en kunstmesse i New York tidligere i år. Nå er identiteten hans avslørt. Foto: NTB scanpix
DOLK: Andreas Hamran Færø møtte Kronprinsesse Mette-Marit under en kunstmesse i New York tidligere i år. Nå er identiteten hans avslørt. Foto: NTB scanpixVis mer

Street Art

Tobarnsfaren Andreas (41) er Dolk, Norges mest kjente gatekunstner

Norges mest kjente gatekunstner er avslørt.

Gatekunstneren Dolk har i mange år vært en gåte. I det skjulte har han dekorert vegger og gjenstander i det offentlige rom med sin karakteristiske stensilkunst.

Først dukket de spesielle verkene opp i Bergen, deretter begynte de å poppe opp i byer over hele verden.

Anonym i 15 år

STENSILKUNST: De karakteristiske verkene lages med stensil og spraymaling. Her er «Heart Man». Foto: Wikimedia Creative Commons / Gulosten
STENSILKUNST: De karakteristiske verkene lages med stensil og spraymaling. Her er «Heart Man». Foto: Wikimedia Creative Commons / Gulosten Vis mer

De seinere åra har han også gjort suksess på gallerier og utstillinger.

Til tross for at Dolk de siste 15 åra har vært Norges mest kjente gatekunstner, har det vært en godt bevoktet hemmelighet hvem han virkelig er.

Ettersom gatekunsten opererer i et område som beveger seg utenfor lovens grenser, har gatekunstneren holdt seg anonym. Han fortalte imidlertid i et anonymt intervju med nettstedet Graffiti.no allerede i 2004 at han kommer fra Bergen - og at han den gangen var 26 år.

I et intervju med Bergens Tidende har kunstneren nå endelig avslørt sin virkelige identitet:

Dolk er den 41 år gamle tobarnsfaren Andreas Hamran Færø fra Bergen. Han beskriver det som en lettelse å stå fram.

- Det er stress å være ­anonym, og det skaper kjipe situasjoner. Noen ganger har jeg løyet folk opp i trynet. Jeg ønsker ikke at min anonymitet skal være et tema lenger, sier han til avisa.

DOMINOEFFEKT: En kunstutstilling i Los Angeles i regi av The 14th Factory har fått massiv oppmerksomhet de siste dagene, alt på grunn av denne videoen. Simon Burch er kunstner, og forteller at søylene med kroner på er verdt rundt 160 000 kroner hver. Da ei jente prøver å ta et bilde av seg selv foran kunsten, en «selfie», går det hele veldig galt. ... Vis mer

Andreas Dolk

Færø har også delt nyheten i en egen post på Dolk sin offisielle Instagram-konto.

- Hei, dette er meg, Andreas Hamran Færø AKA Dolk, skriver han, og forteller videre om hvordan han tok avgjørelsen om å stå fram i Bergens Tidende.

- Grunnen til at jeg står fram nå er rett og slett fordi tiden er inne. Situasjonene som oppstår i sosiale sammenhenger angående hva jeg jobber med har vært ubehagelige til tider. Av respekt til folk jeg omgås, velger jeg å være åpen, skriver han, og fortsetter:

- Jeg tar kunstnernavnet Andreas Dolk fra nå av. Ha en god jul alle sammen - 2019 vil bli et bra år!

Begynte med skiulykke

Færø er født i Oslo, og har bodd noen år i Bodø før han flyttet til Bergen sammen med familien. Veien til gatekunsten har vært lang, og begynte med en skiulykke i Chamonix i Frankrike.

LISBOA: Da Færø kom hjem fra Melbourne, begynte han å spraye i Bergen. Seinere dukket verkene hans opp i byer over hele verden. Dette verket befinner seg i Lisboa. Foto: Creative Commons / Luxerta
LISBOA: Da Færø kom hjem fra Melbourne, begynte han å spraye i Bergen. Seinere dukket verkene hans opp i byer over hele verden. Dette verket befinner seg i Lisboa. Foto: Creative Commons / Luxerta Vis mer

Etter et stygt fall i bakken, knakk han nakken og ble liggende på sykehus i lang tid. Han hadde mistet følelsen i halve kroppen, forteller Færø til Bergens Tidende.

- Da jeg kom hjem, fant jeg ut at jeg måtte finne meg noen litt mer rolige aktiviteter. Kjæresten min studerte grafisk design på den tiden, og jeg begynte å gjøre oppgavene hennes, sier han.

Slik fattet han først interesse for grafisk design. Seinere reiste han til Melbourne i Australia for å lære mer. Der oppdaget han gatekunsten.

- Jeg kom i kontakt med noen folk i Melbourne som var i street art-scenen og så hvordan de kuttet en sjablong. Jeg syntes det så vanskelig og kjedelig ut i begynnelsen, men da jeg så den ferdige sjablongen på et hushjørne neste dag, vekket det interessen min, fortalte han i et anonymt intervju til Fineart.no.

Etter det tok det ikke lang tid før hans første sjablong var på plass på samme vegg.

Første verk i Bergen

Samtidig med å avsløre identiteten sin, innrømmer Færø også at det aller første kunstverket han lagde i Bergen var i en tunnel oppe ved universitetet, på vei ned mot Puddefjordsbroen.

Motivet forestilte en to meter høy astronaut med håndveske og musefletter på hjelmen. Det fikk navnet «Miss Universe».

Flere av kunstverkene Dolk har laget gjennom åra er blitt malt over. Ifølge ham selv er det en viktig del av gatekunsten at bildene blir født og dør på gata.

- De er utsatt for mange farer; noen kan male over bildet ditt, tagge det, skrive på en snakkeboble, toye deg, vær og vind får det til å eldes, sier han til kunstnettstedet FineArt, men forklarer samtidig at han aldri har tatt seg nær av at bildene hans er blitt utsatt for slike ting.

I 2016 forlot Dolk gatekunsten til fordel for gallerier og kunstutstillinger. Skiftet markerte han med utstillingen «Rip on» på Galleri S.E.

Andreas Hamran Færø har ifølge Bergens Tidende hatt en skattbar inntekt på 28 millioner kroner i tida fra 2007 til 2017. I 2011 hadde han en inntekt på 11 millioner kroner. Nå jobber han videre med kunsten sin i et atelier på Laksevåg.