Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Toby Keith er sjefen over alle countrysjefer akkurat nå

Rocka Spektrum i går.

Oslo, 20091121
Countryartisten Toby Keith i Oslo Spektrum.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
Oslo, 20091121 Countryartisten Toby Keith i Oslo Spektrum. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

||| (Dagbladet): Toby Keith påstår at det er populariteten i Norge som er årsaken til at han endelig har tatt turen til Europa og Norge. Når han nå endelig kommer, blir det opptil flere besøk på svært kort tid. Han rekker knapt hjem etter gårsdagens konsert i Bergen, før han er tilbake under den store fredspriskonserten fra samme scene 11. desember.

Og Nobelkomiteenk an ta det med ro, det var lite å se og høre til «krigshisseren» og den knallharde USA-patrioten Toby Keith i går.

Underholderen
Man kan ta ham på mange måter, og han har en interessant evne til å snu kappa etter vinden. I går kveld var han underholderen som tilfredsstilte et entusiastisk og delvis hattekledd publikum som åpenbart hungrer etter amerikansk «power country».

Toby Keith framsto atskillig mer sympatisk enn da han avsluttet «Skavlan» på NRK1 kvelden før.

Der var han mest opptatt av å fortelle hvor mange hits og hvor mange nummer en-singler han har hatt i USA (henholdsvis 42 og 27) og hvor mange plater han har solgt (35 millioner).

Låtfokus
Også derfor har et show med Toby Keith et sterkt fokus på låtene, mens staffasjen er rensket bort. Det vil si, han benytter sjansen til å stramme rockeskruen noen ekstra hakk live, og framstår nesten like mye som en rockeartist med en hang til tung sørstatsrock enn en tradisjonell countrysanger fra Nashville.

OVER 6000 PÅ PLASS: Toby Keith visste å verdsette publikummet i går. Foto: Espen Røst / Dagbladet
OVER 6000 PÅ PLASS: Toby Keith visste å verdsette publikummet i går. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Toby Keith utvider og utfordrer countryformatet, blåsere er for eksempel ikke veldig vanlig i countrymusikken.

Samtidig har han evnen til å lage låter som, i god, tradisjonell countrystil, går rett hjem hos den alminnelige amerikaner — og altså etter hvert også oss nordmenn.

Toby serverer den rette dosen fiffige låttitler og tekster og catchy refrenger av typen «whiskey formy men and beer for my horses».

«Country jukeboks»
Det ferske albumet «American Ride» har solgt til platina i Norge, men hemmeligheten bak Tobys suksess er nok heller to låter som nærmest er blitt spilt i hjel på «Country jukeboks» på NRK1 på nattetid, «I Love This Bar» og «As Good As I Once Was». De kom — etter hverandre — etter tre kvarter, til ellevill jubel fra vel 6000 helfrelste countrysjeler i Oslo Spektrum.

Og det virket som om Toby Keith trodde at han fortsatt spilte på baren fra videoen, der bandet attpåtil er beskyttet bak et nettinggjerde.

Nettingen trengtes ikke i går, men pussig nok gjør ikke Toby Keith noe vesen av det faktum at han faktisk har avansert til en stor scene.

Han utnytter ikke stadionformatet, og både han og bandet står stort sett rett opp og ned og spiller. Her er ingen effekter, ingen storskjermer og ingen «bomber og granater», men det gjør at det er mulig å tenke seg at man befinner seg på den lille baren fra video ender man helst drikker øl fra «norgesglass», som vi kaller det. Dette understrekes av at lyden for en gangs skyld er behagelig, også i Spektrum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media