Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Todd Terje og Emilie Nicolas nominert til Nordic Music Prize, mens Highasakite og Röyksopp er vraket

- Jeg er litt overrasket.

NOMINERTE: Emilie Nicolas og Todd Terje er blant de nominerte til årets Nordic Music Prize, som er modellert etter den tradisjonsrike Mercury Music Prize fra Engalnd. Foto: istein Norum Monsen / Christian Belgaux
NOMINERTE: Emilie Nicolas og Todd Terje er blant de nominerte til årets Nordic Music Prize, som er modellert etter den tradisjonsrike Mercury Music Prize fra Engalnd. Foto: istein Norum Monsen / Christian Belgaux Vis mer

(Dagbladet): Da de tolv nominerte til årets Nordic Music Prize ble offentliggjort i dag, var to av artistene norske. 

De utvalgte, Emilie Nicolas og Todd Terje, har begge lagt bak seg fantastiske år:

Todd Terje har laget det norske albumet som var mest bejublet i utlandet i fjor, mens Emilie Nicolas tok med seg to Spellemann-harper hjem fra Stavanger sist måned.

Blant de andre nominerte finner man Lykke Li (Sverige), Lorentz (Sverige), Iceage (Danmark) og Neneh Cherry (Sverige).

Mange kjepphester Dagens Næringsliv-musikkjournalist Audun Vinger har vært nominasjonsjuryens norske medlem, og forteller at det til tider har vært høy temperatur innad i nominasjonsgruppa.

- Alle vil at det skal være tolv verdige nominerte, nogenlunde likt fordelt mellom landene. Det har vært mange gode plater og mange kjepphester i spill, sier Vinger til Dagbladet.

I januar vant Highasakite over Nico & Vinz og Röyksopp i tevlingen om Spellemannprisen i kategorien årets popgruppe. Nylig ble også «Silent Treatment» den første plata siden 1997 som har ligget et helt år i strekk på den norske albumlista.

Det ble imidlertid ingen Nordic Music Prize-nominasjon på dem.

Det kom som en liten overraskelse på Highasakite-manager Glenn Larsen.

- Jeg skal innrømme at jeg er litt overrasket. Men når det først bare er to norske nominasjoner i år, så er Emilie Nicolas og Todd Terje to artister som alle i Highasakite virkelig unner nominasjon. Dette legger ingen demper på stemningen i Highasakite-leiren. Det skjer jo veldig mye rundt Highasakite ellers om dagen. Bandet kom nettopp tilbake fra Australia hvor de har spilt en lengre turné for tusenvis av mennesker og samtidig gikk inn på Triple J Hottest 100. Midt i oppholdet fikk vi også vite om nominasjonen til Impala Awards, mens nyheten om 52 uker på rad på VG-lista ventet da de landet på Gardermoen igjen, sier manager Glenn Larsen.

Heller ikke noen av Röyksopps utgivelser er nominert. «Do It Again», som ble gitt ut i kompaniskap med Robyn, ble omfavnet av både utenlandske kritikere og publikum, i tillegg til å sanke en Grammy-nominasjon.

- De beste representantene Hvert nordiske jurymedlem kunne ha med seg en fredet kandidat inn i nominasjonsprosessen, men ellers hadde de ikke anledning til å stemme på artister fra eget land da de andre nominasjonene skulle spikres. Vinger valgte med seg Todd Terje.

DN-musikkjournalisten mener at de to norske utvalgte også er de beste kandidatene.

- Jeg skulle gjerne hatt bare norske nominerte. Det er flere av mine egne favoritter som heller ikke er nominert, så det er mange sorger. Men jeg mener at de to norske representantene er de som representerer Norge best. Det var også disse som møtte mest entusiasme hos de utenlandske jurymedlemmene, sier Vinger.

Den norske juryrepresentanten forteller videre at det ikke har vært noen tanker om kommersiell appell eller hvem som har størst mulighet til å slå an i den store verden når de har valgt ut sine kandidater.

- Det er heldigvis vanskeligere og vanskeligere å se på hva som kjennetegner «det nordiske». Her er det svensk R&B, dansk jazzpunkpop, finsk hiphop og norsk disko.

Vinneren skal kåres av en jury bestående av Jonathan Galkin (DFA Records), Jude Rogers (The Guardian), Laurence Bell (Domino Recording Company) og Jeanette Lee (Rough Trade Records) under Bylarm.

Ingen norske artister har stukket av med prisen siden den ble opprettet i 2010, og de fire siste årene har det vært svenske vinnere.

VRAKET: Highasakite var ikke blant de nominerte. Foto: Bjørn Langsem
VRAKET: Highasakite var ikke blant de nominerte. Foto: Bjørn Langsem Vis mer