Tøff bransje å være ung i

Artist Bertine Zetlitz (24) peker på et trygghetsbehov, mens manager Steinar Fjeld (49) mener det er den evige jakten på ungdomskilden som ligger bak.

- Artistbransjen er en veldig skummel bransje å komme inn i. Det er tøft å stå på egne bein. En godt voksen mann med mye erfaring og klokskap kan derfor føles veldig trygt. Han vet hva dette handler om og fungerer som beskyttelse, sier Bertine Zetlitz. Hun er ikke overrasket over at unge jenter og langt eldre menn ofte finner hverandre i musikk- og underholdningsbransjen.

- Unge menn med godt voksne kvinner er langt sjeldnere. Men dette handler mye om hvordan hele musikkbransjen er bygd opp. Det er stor overvekt av mannlige direktører, for å si det sånn, sier Bertine.

Guttegroupier

At det å stå på en scene gir seksuell makt, er Fjeld og Zetlitz skjønt enige om.

- Jeg har mange nesegruse guttegroupier. De mister hodet på samme måte som jenter gjør i nærkontakt med mannlige artister, selv etter en dårlig konsert. Sånn sett er jeg glad for at jeg ikke var 17 da jeg platedebuterte. Man bør nemlig vite hvordan man skal forvalte den makten man får av å være en kjent artist, sier hun.

- I popbransjen er det ungdommens greier som regjerer. Det er ungdommens språk og ungdommens musikk det handler om. Ungt blod vil alltid være attraktiv i en bransje som lever av å selge ungdomsmyten, mener manager Steinar Fjeld.

Får draget i band

- Alt dreier seg om en evig jakt på ungdomskilden?

- Ja. Selv har jeg vært i bransjen i 33 år, men det føles likevel ikke krampeaktig å gå på hitAwards-fest med kafta, skinnbukser, hvit hippieskjorte og store boots.

Fjeld mener det er både er livs- og bransjeerfaringen som til sammen tiltrekker ungjentene.

- Når du har vært med noen runder i bransjen, har du livserfaring - samtidig som livet i musikkbransjen har holdt deg ung, sier Fjeld.

- Det er ikke veldig hardt å være artist, da, når alt dreier seg om dansen rundt ungkalven?

- Det kan jo bli en usunn kultur. Men har man talent, takler man aldersbarrierene. Hvis den eneste kvalifikasjonen du har er ung skjønnhet, vil du selvsagt slite.

- 90 prosent av de som er ærlige sier at de begynte i band for å få draget. Slik er det fortsatt. Og det funker - hver gang, humrer Fjeld.