Tøff dag på jobben for Robert

Veldreid thriller om CIA-spill bak kulissene.

Med senioren Robert Redford i tidsriktig, rastløs innpakning leverer Tony Scott fengende spionunderholdning.

Redford ser, som det heter, kul ut - i likhet med hele Scotts moderne, videoinspirerte visuelle uttrykk, og med sitt barkede fjes tilsynelatende fritt for plastiske inngrep tilfører han det som måtte være av tyngde i en veldreid thriller med selve formen som en av hovedrolleinnehaverne.

Kyniker

Hans CIA-agent Nathan Muir får en tøff dag på kontoret den siste arbeidsdagen før pensjonisttilværelsen. Nyheten om at hans tidligere protesjé Tom Bishop (Brad Pitt) er arrestert i Kina og skal henges innen 24 timer, skaper oppstandelse i korridorene - uten at CIA-ledelsen har noen planer om å hente mannen ut. Tvert imot. En handelsavtale med Kina har høyere prioritet.

Årsaken til at Bishop har slitt seg fra regelverket og lagt ut på egen hånd i Østen, hans langvarige forhold til Muir gjennom tidligere oppdrag i Vietnam, Øst-Berlin og Beirut, er en historie om selve etterretningsspillets innebygde kynisme. Muir har vært kyniker selv. Spørsmålet er om han kan utmanøvrere sine sjefer denne dagen og lure den skamslåtte Bishop ut.

Nerve

Scott fyker fram og tilbake mellom fortid og nåtid. Vi går fra 60-, 70- og 80-tall fram til 90-tallet, fra operasjoner i felten til hektisk møteaktivitet på kontorene. En sekvens fra murens Berlin er best i en thriller avhengig av kjapp klipping og hektisk filmspråk, inkludert en mengde plutselige, frosne bilder i svart-hvitt. Det gir en observerende, «overvåket» følelse til hele prosjektet.

Sånn sett er det mye underholdende nerve i «Spy Game». Samtidig holder vi oss på den registrerende overflate, uten mulighet til egentlig å komme inn på personene. Pitt har en definitiv birolle han fungerer greit i. Redford kan fortsatt holde oppmerksomheten med et blikk eller en skuldertrekning. Moro å se ham spille igjen etter sånt som regisuppedasen «Legenden om Bagger Vance».

KOLLEGER: Robert Redford (t.v.) må redde CIA-kollega Brad Pitt, som er tatt til fange, i Tony Scotts «Spy Game».