Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tøff i lenestol

Ryszard Kapuscinski, William Dalrymple og Cees Noteboom. Ukjente navn for mange. For andre: Store forfattere, inspirasjonskilder og utfordrere. Disse med flere er representert i Aschehoug forlags serie for reiseskildringer: Spor.

TA KAPUSCINSKI,

han har overlevd 27 revolusjoner og fire dødsdommer. Han er dikter og verdensberømt journalist. Og har skrevet over 20 bøker. Her er han representert med «Ibenholt» - en reise gjennom Afrika, fra 1957 fram til vår egen tid.

Kapuscinski drikker gin for å verge seg mot natta, for å verge seg mot tungsinnet, for å protestere mot all skitten, som han skriver i «Fotballkrigen» (Aschehoug 1992). Reisene, møtene, luktene - de skildringene leserne får i serien er sjelden glamorøse.

Det har heller aldri vært en intensjon hos mannen bak «Spor». Asbjørn Øveraas i Aschehoug hadde en drøm om å reise mer. Det fikk han ikke til. Han fant ut at reiseskildringer kunne være et substitutt. Fire år og 17 utgivelser etter at serien startet i 2000, slår han fast at et substitutt er det absolutt ikke blitt.

TRADISJONELT HAR

reiseskildringer stått sterkt i den anglo-amerikanske kulturen. Da «Spor»-serien startet, ble tittelen diskutert. Reiseskildringer var ikke vinden. Bare ordet hadde gjenklang av noe litt kjedelig. Men tidene endrer seg - i dag står det reiseskildring på nesten annenhver bok som kommer ut.

Øveraas synes i større og større grad at reiseskildringene skal kunne være et alternativ til mediene ellers. For, som han sier, det er veldig mye kriseorientering. Øveraas skulle gjerne ha gitt ut boka som viser Irak som den kulturnasjonen det er. Slik kan reiseskildringene også bli politisk litteratur.

IKKE ALLE HAR

lyst til å reise. Og det er vel sånn sett ikke uten grunn engelskmennene har uttrykket «Armchair-travelling». Det kan være vel så mye det å lese om reisen som frister. Den svenske forfatteren Stig Larson sa til Dagbladet tidligere i høst at han følte seg tøff, men ikke på langt nær så tøff som Kapuscinski. Noen er tøffe i pyjamas. Andre i en lenestol. Sett deg godt til rette. Åpne opp boka og les. Det kan bli en uforglemmelig reise.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media