Tøff nr.3

Unni Wilhelmsen er klar med sin tredje og tøffeste plate, med sanger fra tida da hun var blondine, rulettcroupier på strippeklubb - og museumsvakt.

Unni Wilhelmsen er tilbake fra to intense måneder med Iggy Pop-produsent Malcolm Burn i New Orleans. Mandag kommer platen «Back In the Blonde» i handelen.

- Han eksploderte et par ganger og brukte kadaverdisiplin.

Unni ler fornøyd.

- «Her er det jeg som er drittsekken,» fastslo han med én gang. Det var jævlig strengt. Han var litt sånn «du må lese mine tanker», liksom. Lydteknikeren fikk beskjed om at hvis han trykte feil en gang til, så var det rett ut. He, he.

Krevende plate

I to måneder jobbet hun sammen med Burn i hans hjemmestudio i New Orleans. Alt ble gjort analogt, datamaskiner var nærmest fraværende og vokal og komp ble tatt opp samtidig.

- Det var en helt annen måte å spille inn på. Plata er mer livepreget.

Wilhelmsen vil helst ikke rangere plata i forhold til de to forrige. Skjønt...

- Det er den tøffeste plata til nå. Og mer krevende for lytteren. Det er en del eksperimentelt på denne her. Burn elsket sånne småting. Ei bikkje som sniffer på mikrofonen eller fløyta fra et tog.

- En av tekstene har utgangspunkt i strippeklubben Blaze?

- Jeg jobbet fem år som rulettcroupier rundt om i Oslo, blant annet på Blaze og en annen strippeklubb. Tre av tekstene er fra den perioden. Det er det tittelen henviser til.

- «Back In the Blonde»?

- Ja, sanger fra tida da jeg var blondine, rulettcroupier og museumsvakt. Den jobben savner jeg.

De tre timene uten forstyrrelser, med tid til å pusle med mitt eget kommer nok aldri tilbake. Men Norge er et fint land å være kjendis i. Se og Hør sier man bare nei til og det går fortsatt an å stikke seg vekk.

USA-lansering?

- Det som var fint med innspillingen av den første plata var at vi ikke hadde tidspress på oss. Den kostet ikke noe særlig å lage. Denne gangen kostet alt flesk, men til gjengjeld kunne alt skaffes på sekundet, ingenting gikk galt - og alle sto på pinne for meg.

Wilhelmsen er blitt forespeilet USA-lansering flere ganger, men på tross av en verdenskontrakt fra 1997 er planene fortsatt ikke satt ut i livet.

- Toget har ikke gått, forsikrer den rødhårede.

- Jeg drakk jo rødvin med Emmylou Harris!

UTE PÅ MANDAG: - Dette er den tøffetse plata mi til nå, sier Unni Wilhelmsen.