Tøff og smart Mel C

Hun er allerede omdøpt til «talented Spice». På debutalbumet lever Melanie Chisholms overraskende bra opp til sitt nye kallenavn.

Drøye tre år etter at Spice-feberen førte til overoppheta tilstander blant klodens fjortiser og deres lillesøstre, kommer Mel C med en overraskende skarp og gjennomarbeida plate. Melanie C, som hun nå helst vil kalles, henvender seg i langt større grad til tilhengere av tøff, smart jenterock som Garbage, Alanis Morissette og Madonna, enn til den gamle krydderfansen.

En studie

«Northern Star» er på mange måter en studie i hvordan musikkindustrien utarbeider sin høyprioriterte utgivelser på tampen av 90-tallet. Det er liksom ikke snakk om at Mel snekrer sammen en bunke låter på kassegitaren, får med seg en gjeng dedikerte musikere, spiller det inn og får det gittt ut i all enkelhet. I denne halvdelen av platebransjen handler det om å legge så mange dollars på bordet at de mest celebre produsentene og de kløktigste låtskriverne stiller sine ressurser til disposisjon. Det er mulig at Mel C har opparbeidet seg en viss kredibilitet i tillegg, for på «Northern Star» er det selve kremlaget som stiller.

Produsentene Rick Rubin (Red Hot Chili Peppers), William Orbit (Madonna) og Marius De Vriis (Anja Garbarek!) får da også mye ut av Mel. Og motsatt. I åpningslåta «Go!» etablerer Orbit Chisholm med et energisk, pågående og moderne lydbilde.

Den medrivende elektronika-light rockeren «Goin'n Down», signert De Vries, kunne vært Garbage' nye singel, mens Rick Nowels' «I Turn To You» er som en duvende og visuell reise i «Ray Of Light»-land. Og da er vi bare kommet til kutt fire.

Tøff i trynet

Seinere kommer den vellykkede r n'b-flørten «Never Be The Same Again» med gjeste-rapp fra TLC' Lisa «Left Eye» Lopes; en sjarmerende selvstendighetserklæring i god fittstim-ånd fra en av de originale girl power-søstrene. Cabaret-aktige «Suddenly Monday» er et deilig lettbeint og ubekymra innslag, mens den frådende «Ga Ga» med sine Blur-gitarer og sin Rick Rubin-produksjon, er amerikansk tøff i trynet-rock av det bedre slaget.

Utover det byr Mel og co. forutsigbart nok på noen helt ok og andre fullstendig ordinære popballader i Spice Girls-gata.

Totalt sett har Melanie C laget en likandes plata, og hun har i alle fall meg med når hun melder «I've gotta go/find another direction/I gotta go/I wanna get your attention».

<B>INGEN WANNABE:</B> Mel C er mer en jogger'n i Spice Girls.