Tøff politikvinne i ny NRK-thriller

Anneke von der Lippe hadde ekte og sterke rollemodeller.

MYNDIG POLITIKVINNE: Anneke von der Lippe spiller Mysen-lensmann Helen Sikkeland i NRK Dramas thriller «Øyevitne». - Hanne Kristin var på tv hele tida i forbindelse med Sigrid-drapet mens vi filmet, og hun er en av dem som har vært med og formet rollen, forklarer hun. Foto: NRK/Dagbladet
MYNDIG POLITIKVINNE: Anneke von der Lippe spiller Mysen-lensmann Helen Sikkeland i NRK Dramas thriller «Øyevitne». - Hanne Kristin var på tv hele tida i forbindelse med Sigrid-drapet mens vi filmet, og hun er en av dem som har vært med og formet rollen, forklarer hun. Foto: NRK/DagbladetVis mer

Sterke politikvinner var rollemodell for Anneke von der Lippe i NRKs nye drama «Øyevitne».

I kveld starter den første av i alt seks deler av høstens og vinterens krimdramasatsing på NRK1.

Spiller lensmann Bak «Øyevitne» står manusforfatter og regissør Jarl Emsell Larsen, som kjent for bl.a. dramasuksessene «Offshore», «Svarte penger, hvite løgner» og «Kodenavn Hunter».

Hovedrollen, lensmann Helen Sikkeland, spilles av Anneke von der Lippe (50).

Hun spiller en tidligere kripos-etterforsker som flytter ut på landet, en stram og myndig kvinne som får hendene fulle når drapsalarmen går i Mysen langt inni Østfolds skoger. Hun er ikke ulik de tidligere polititoppene Ingelin Killengreen og Hanne Kristin Rohde.

Mer drama enn krim -Jeg har hatt flere rollemodeller i tankene. Men Rohde figurerte veldig mye i mediene i forbindelse med en drapssak da serien ble spilt inn for to år siden, sier Von der Lippe.

Hun beskriver «øyevitne» mer som et drama enn er krimserie, der menneskene opplever konflikter og utfordringer på flere plan.

-Den handler om hvordan være til stede for sine nærmeste. Min rollefigur får gradvis selvtillit som mor - ikke bare å være en vellykket og effektiv politikvinne. Aller helst ville hun spilt en rolle som var litt mer lik den løsslupne steinerskoleoppdratte hun er, knyttet opp til hennes krimhelter fra ungdommen.

Forelsket i Columbo -Jeg var forelsket i Columbo. Og likte godt Mc Cloud. Jeg ønsket å gjøre rollen litt sånn, men regissøren nektet. Og det er jeg glad for, sier hun. For von der Lippe kler å spille sterke kvinner, som også viser flere lag og aspekter, som helseministeren i den politiske thriller «Kongens bord» fra 2005, som ga henne Emmy-nominasjon.

Anneke von der Lippe er en allsidig og erfaren skuespiller.

FÅR ET DRAP I FANGET: Anneke von der Lippe spiller en politikvinne som håper på roligere dager etter at hun forlater kripos og blir lensmann på landet. Men den gang ei....
Foto: Anders Grønneberg
FÅR ET DRAP I FANGET: Anneke von der Lippe spiller en politikvinne som håper på roligere dager etter at hun forlater kripos og blir lensmann på landet. Men den gang ei.... Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Hun går uten vansker går inn i forskjellige roller - både på film, i tv-serier og på teaterscenen. I Strindbergs «Et drømspill» på Nationaltheatret opptrer hun nesten naken - uredd og sterk.

Nesten naken på scenen -Jeg burde blitt forespeilet dette før leseprøvene, men regissør Calixto Bieito tar for seg elementene, jord, luft, ild og vann, og det er jo mye nakenhet i drømmenetablåene som skapes.

- Jeg er trygg på meg selv, og i denne settingen var det greit - bare det ikke blir påtrengende, sier von der Lippe.

Foruten å spille «Et drømspill», som fortsetter på nyåret, er hun i gang med prøver på «Julemiddag», som settes opp neste måned på Nationaltheatrets amfiscene.

Mange jern i ilden -Vi spiller en familie samlet over en julemiddag - gjennom 100 år. Vi fødes, dør og gjenoppstår på ti minutter, kommer inn én dør og går ut av en annen.

I februar er hun aktuell som mora i Anne Sewitskys kinofilm «Hjemlengsel».

Von Der Lippe har også fått smaken på andre sider av skuespilleryrket. Da hun leste Vigdis Hjorths «Hjulskift», ønsket hun å spille hovedrollen i boka.

Har to huskyer -Jeg kontaktet produsent Karin Julsrud og fikk grønt lys for å skrive manus. Holder også på et manus på en barnefilm sammen med Jo Anders Johnsen.

Når Anneke von der Lippe ikke opptatt med teater og film, er familiens to hunder den store lidenskapen.

-Vi fikk oss en voksen husky i fjor - en stor trekkhund. Nå har vi anskaffet oss en søt liten huskyvalp, så det blir mye sykling, tur, trekking og snørekjøring, forteller hun.         

NERVE: Anneke von der Lippe fronter serien, som har mye nerve og spenning. Foto: NRK
NERVE: Anneke von der Lippe fronter serien, som har mye nerve og spenning. Foto: NRK Vis mer