Tøff sannhet om svik og krise

Bra fortalt, men lite troverdig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Grete Randsborg Jenseg bruker kriminalfortellingens virkemidler for å beskrive sviket som sytten år gamle Sebastian har vært utsatt for. Vi presenteres for en gåte, noe forferdelig har skjedd, og helhetsbildet som gir svaret kommer på plass bit for bit i hans egen fortelling. Det ligger som en nagende uro at løsningen omfatter personer som står hovedpersonen nær.

Slik strekker Grete Randsborg Jenseg en ambisiøs litterær ramme rundt et fortellerstoff som likner mest på en finurlig psykologisk novelle.

Flyter lett

Hun er en kløpper til å skrive, mestrer både den lille og den store dramaturgien. Derfor flyter det veldig lett framover, like lett som man kan tenkte seg at kommunikasjonen går i en gjeng 17- 18-åringer fra såkalt ressurssterke hjem.

På et plan presenterer boka en overraskende tilnærming til identitetstematikken.

Plastisk kirurgi

Hovedpersonens konstitusjon er sterkt knyttet til relasjonen til andre. Sviket handler om å utgi seg for å være noe annet enn den man er, faktisk og symbolsk representert gjennom fenomenet plastisk kirurgi. Det er dårlig gjort overfor søkende ungdom å ikke stille opp med sitt sanne ansikt. For denne type realistisk roman henger leseverdien i stor grad på troverdigheten. Problemet er at Sebastian ikke lar oss bli så kjent med ham som vi trenger for å tro på den krisen han gjennomlever. Det mangler ikke på ord om hva han tenker og føler, men Jenseg bringer likevel ikke den 17 år gamle fortellerstemmen nær nok. Kanskje fordi han er så flink til å fortelle?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer