Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tøff tur med Borgen

Johan Borgen levde et intenst liv, i veldige bølger. Hans forfatterskap var allikevel uvanlig rikt og produktivt. Forfatter Espen Haavardsholms reise i Borgens liv har også vært tøff. Nå er biografien klar.

NÆRSNES (Dagbladet): - Johan Borgen gikk lenger enn de fleste, forteller forfatter Espen Haavardsholm.

- I hele sitt liv var han plaget av psykiske problemer som i perioder slo ham helt ut. Det er et under at han levde så lenge som han gjorde.

I sommer har Haavardsholm sittet på idylliske Morbergholmen i Asker, og avsluttet en biografi om Johan Borgen. Nå er han glad for å være ferdig, og ser fram til å presentere Borgen for en ny generasjon. Ikke bare gjennom biografien, men også gjennom Borgens beste noveller.

- For min generasjon var han et forbilde, forteller Haavardsholm.

- Vi gikk nok løs på de litterære fedrene våre, men bestefedre - som Johan Borgen, Hauge og Sandemose - dem så vi opp til.

Komplett forfatter

Haavardsholm hadde sin første store leseropplevelse da han som syk 11-åring pløyde seg gjennom «Lillelord». Ti år seinere møtte han Johan Borgen som kollega i Dagbladet, hvor de begge arbeidet som kritikere.

- Borgen var en komplett forfatter, mener Haavardsholm.

- Han behersket alle sjanger og var en legendarisk journalist. Hans arbeidskapasitet var enorm. Men forfatterskapet er også svært ujevnt. På slutten av sitt liv opplevde Johan Borgen motgang. Bøkene hans fikk mindre oppmerksomhet og solgte dårligere. Siden hans død i 1979 har det vært ganske stille, sier Haavardsholm.

Moderne

- Du vil altså gjenreise Borgen som forfatter, men rent språklig kan bøkene hans framstå som gammelmodige. Tror du virkelig han vil appellere til unge mennesker i dag?

- Johan Borgen på sitt beste er en svært moderne forfatter. Som ung gutt kjente jeg meg veldig igjen i Lillelord-skikkelsen. Hans skildring av en ung gutts pubertet, hans forhold til moren og til de uendelige valgmulighetene man står overfor i møte med livet, gjorde dypt inntrykk. Jeg tror ikke gjenkjennelsen er mindre for unge i dag, mener Haavardsholm.

Sky papegøye

Haavardsholm har levd med Johan Borgen i tre- fire år. Etter å ha snakket med utallige mennesker som kjente ham, og gått gjennom en hel vegg av kilder på Universitetsbiblioteket, har han selv blitt kjent med ham.

Den sky forfatteren var svært preget av sin borgerlige bakgrunn fra det gamle Kristiania. Samtidig levde Borgen sterkt.

- Ethvert menneskes liv er som et drama med viktige vendepunkter, mener Haavardsholm.

- Men Borgen var flink til å skjule seg. Like før sin død fikk han sønnen til å brenne en selvbiografi. Han var for redd for å støte andre mennesker og var også litt feig. Dette var nok noe av grunnen til det seine gjennombruddet. Først på 50-tallet torde Borgen å være personlig i sin dikting, med «Noveller om kjærlighet» og Lillelord-trilogien. Lenge skrev han som en papegøye og tilpasset seg leserne, om de var venninner, onkler eller magasinredaktører.

Incest

- Hva var Borgens vendepunkter, hans hemmeligheter?

- Et viktig punkt var en incestliknende opplevelse i tidlig ungdom, beskrevet, men forskjønnet i «Lillelord». Ung, pen og sårbar som han var, ble han «innviet» av en mye eldre kvinne. Denne opplevelsen gjorde ham lenge kald og ensom, hjerteløs overfor det annet kjønn. Rolf Stenersen beskrev ham godt som en mann med et gammelt ansikt og en ung kropp.

- Borgen var også flere ganger innlagt på psykiatrisk sykehus, to ganger tvangsinnlagt. Hans psykiske problemer kan minne om manisk-depressivitet. Han hadde oppstemte perioder hvor han arbeidet hardt, var sosial og festet mye, for så i andre perioder å legge seg til sengs, helt hjelpeløs. Men Borgen reiste seg alltid igjen, sier Haavardsholm.

Stormfullt

Ekteskapet med Annemarta Borgen var stormfullt, og varte i nesten 50 år. I motsetning til ektemannen var Annemarta ikke redd for konfrontasjon. Hun elsket skandaler, og vek ikke tilbake for å fornærme mennesker.

- Kanskje Johan Borgen hadde en hemmelig tilfredsstillelse av å se Annemarta gjøre det han selv ikke torde, lurer Haavardsholm.

- Hvis ikke måtte han ha vært masochist! Men Annemarta var også en raus og gjestfri person, og ektefellene var tett knyttet til hverandre.

- Ekteskapet har blitt sterkt romantisert, både av ekteparet selv og av andre. Men i datteren Brett Borgens bok fra 1985 antyder hun at faren på et tidspunkt hadde et forhold til en ung skuespillerinne. Er dette riktig?

- Akkurat denne historien vil jeg ikke si så mye om, men jeg har behandlet temaet i boka, sier Espen Haavardsholm.

Kritisk kjærlighet

Haavardsholm har lite til overs for de som mener at forfatteres liv er uinteressant for resepsjonen av litteraturen.

- Nærlesning er viktig, men det er klart at kunnskap om forfatteren og den historiske virkeligheten betyr mye for forståelsen av et forfatterskap. Men jeg har heller ikke noen illusjon om at dette er den objektive historien om Borgen. Riktignok er alt jeg skriver kildebelagt, men boka er først og fremst skrevet i kritisk kjærlighet til forfatteren.

- Men du mener at du forstår Johan Borgen nå?

- Ja, jeg tror det. Jeg hadde forresten en drøm forleden natt, hvor Borgen ga meg et blikk som bekreftet dette. Han følte seg forstått - endelig. Bare en drøm, men en lykkelig drøm for en biograf.

LYKKELIG BIOGRAF: Etter mange års arbeid mener Espen Haavardsholm at han nå forstår Johan Borgen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media