Tøff tur med Borgen

Johan Borgen levde et intenst liv, i veldige bølger. Hans forfatterskap var allikevel uvanlig rikt og produktivt. Forfatter Espen Haavardsholms reise i Borgens liv har også vært tøff. Nå er biografien klar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NÆRSNES (Dagbladet): - Johan Borgen gikk lenger enn de fleste, forteller forfatter Espen Haavardsholm.

- I hele sitt liv var han plaget av psykiske problemer som i perioder slo ham helt ut. Det er et under at han levde så lenge som han gjorde.

I sommer har Haavardsholm sittet på idylliske Morbergholmen i Asker, og avsluttet en biografi om Johan Borgen. Nå er han glad for å være ferdig, og ser fram til å presentere Borgen for en ny generasjon. Ikke bare gjennom biografien, men også gjennom Borgens beste noveller.

- For min generasjon var han et forbilde, forteller Haavardsholm.

- Vi gikk nok løs på de litterære fedrene våre, men bestefedre - som Johan Borgen, Hauge og Sandemose - dem så vi opp til.

Komplett forfatter

Haavardsholm hadde sin første store leseropplevelse da han som syk 11-åring pløyde seg gjennom «Lillelord». Ti år seinere møtte han Johan Borgen som kollega i Dagbladet, hvor de begge arbeidet som kritikere.

- Borgen var en komplett forfatter, mener Haavardsholm.

- Han behersket alle sjanger og var en legendarisk journalist. Hans arbeidskapasitet var enorm. Men forfatterskapet er også svært ujevnt. På slutten av sitt liv opplevde Johan Borgen motgang. Bøkene hans fikk mindre oppmerksomhet og solgte dårligere. Siden hans død i 1979 har det vært ganske stille, sier Haavardsholm.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer