Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Teknisk beregningsutvalg på klimafeltet:

Tøffe klimatiltak krever harde fakta

Et teknisk beregningsutvalg tar oss ikke til klimamålene. Men forhåpentligvis vil det gjøre det lettere å bli enig om hvilke tiltak som faktisk gjør det.

ANSVARLIG STATSRÅD: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen satte forrige uke ned det første tekniske beregningsutvalget på klimafeltet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
ANSVARLIG STATSRÅD: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen satte forrige uke ned det første tekniske beregningsutvalget på klimafeltet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Lenge har det vært en rørende enighet blant landets ledende politikere om at klimatrusselen er blant vår tids store utfordringer. Likevel har det vist seg sørgmodig utfordrende å mobilisere velgere for og å skape konsensus rundt gjennomføringen av tiltak som monner for å kutte utslippene på norsk jord.

Dette gjenspeiler seg i det blodrøde norske klimaregnskapet. I 2012 forpliktet politikerne seg til at Norge skulle kutte de globale utslippene av klimagasser tilsvarende 30 prosent av Norges utslipp i 1990. Det ser nå ut til å ende som et nobelt ønske, og bare det. Derfor er fokuset flyttet til Parisavtalen og 2030. Men også 2030-målene vil kreve et betydelig taktskifte i norsk klimapolitikk, skal vi lykkes.

Den til nå utilstrekkelige handlingen på klimafeltet har flere årsaker, men nå skjer det endelig noe med én av de underliggende faktorene. Med inspirasjon fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU), satte regjeringen i stadsråd før helga ned et teknisk beregningsutvalg på klimafeltet. Det vil være et viktig bidrag til å styrke tallgrunnlaget som ligger til grunn når statsbudsjettene gjøres opp og klimastrategier utmeisles.

Utvalget kommer på plass etter påtrykk fra Arbeiderpartiet, som foreslo opprettelsen i forbindelse med fjorårets behandling av klimaloven. Den gang repliserte daværende klima- og miljøminister Vidar Helgesen først med at et slikt utvalg vil være som «smør på flesk», men i Stortinget stemte likevel alle partier for, bortsett fra Frp.

Beregningsutvalget vil ha i hovedoppgave å bidra til å anslå klimaeffekten av statsbudsjettet. Det skal også se på utslippseffektene og kostnadene ved ulike typer klimapolitikk som ikke ligger i statsbudsjettet, og bidra til å utvikle metodebruken.

Arbeidet med å utarbeide disse tallene er allerede godt i gang, noe som også var tydelig da statsbudsjettet ble lagt fram i fjor. Utvalget vil fungere som en uavhengig overbygning, og bidra med en troverdighet regjeringens egne regnestykker foreløpig har slitt med å oppnå.

Bedre faktagrunnlag vil ikke ta oss ikke til klimamålene alene. Men på sitt beste vil det kunne føre til en mer opplyst debatt, med mindre tvil og uklarhet rundt hva som er gode og dårlige tiltak. Særlig har effektive, men upopulære, tiltak lidd under at det er blitt sådd tvil rundt effekten.

Forhåpentligvis vil klima-TBU gjøre det lettere å gjennomføre en effektiv klimapolitikk, også når det betyr at politikerne må svinge pisken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media