Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tøffe tak om pensjon

Ingress

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som ventet gikk LOs representantskap i går inn for et forbundsvist oppgjør. Det innebærer at det såkalte frontfaget i Fellesforbundet går først ut i forhandlinger med Norsk Industri som motpart. Det var noe tautrekking mellom de ulike LO-forbund hvorvidt man heller skulle ha et samordnet oppgjør, som innebærer at LO møter NHO, men nå står hele LO bak Fellesforbundet som på sin side fremmer hele LOs krav.

Sentralt i årets oppgjør står kravet om en avtalebasert tjenestepensjon i private bedrifter. Det har NHO, og også bransjeforeningen Norsk Industri, avvist kategorisk som forhandlingstema. Spørsmålet er om en åpenbar streikefare vil mørne arbeidsgiversiden. LOs krav går ut på at tjenestepensjonene i privat sektor avtalefestes og organiseres på en mer kostnadseffektiv og mer samordnet måte enn i dag. I dag er det mange ulike ordninger i private bedrifter. Mange har bare den obligatoriske tjenestepensjonsordningen som ble avtalt i 2006. Det er en innskuddspensjon med minimum innskudd på to prosent. Maksimalsatsene i dagens innskuddspensjon er høyere enn dette, og mange bedrifter som har gått fra ytelsespensjon til innskuddspensjon har valgt de høyeste satsene på henholdsvis fem prosent og åtte prosent på definerte lønnsområder.

Sannsynligheten er til stede for at Fellesforbundet oppnår formuleringer i oppgjøret med Norsk Industri som åpner for en avtalebasert ordning. Ellers ville neppe forbundets leder Arve Bakke opptrådt så skråsikkert som han gjorde tidligere i vinter. I første omgang blir det trolig ikke satt av særlig mye penger i det som er tenkt som en felles pensjonskasse for industribedriftene. Men som ved mange andre reformer, begynner man også på dette området forsiktig. Etter hvert vil bedrifter trolig erfare at det er billigere å forholde seg til større ordninger enn å være prisgitt finansnæringens satser for enkeltbedrifter. LOs mål er at en felles tjenestepensjonsordning skal styres av LO og NHO i fellesskap. Hvor nær man kommer målet i vår gjenstår å se.

Spennende blir det uansett. Det blir også en kamp om kronetillegg. LO-leder Gerd Kristiansen har merket seg at man i kontaktutvalget mellom regjeringen og arbeidslivets parter snakker om et oppgjør på totallet. Det provoserer henne, siden forhandlinger ennå ikke er påbegynt og kravene ennå ikke formulert. Gårsdagens krav går ut på å sikre kjøpekraften og forbedre lavtløntes og kvinners situasjon. Her ligger det an til kjøpslåing mellom parter som på ingen måte ønsker en streik. Dermed også en løsning på pensjonsfloka.

Hele Norges coronakart