Tøffe tak

Mens vi diskuterer andelen av kvinner i regjeringen, mener forfatteren HANNE-VIBEKE HOLST (46) at det første kvinner i politikken må lære seg er at de ikke kan stole på noen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SANNHETEN, SIER Hanne-Vibeke Holst og smiler bredt.

-  Sannheten er at menn ikke kan fordra å tape for kvinner. Og de har svært vanskelig for å godta at kvinner er plassert høyere i systemet enn dem. Så enkelt er det. Å bli utkonkurrert av en kvinne er kanskje det pinligste en mann kan oppleve. Det ligger dypt i vår patriarkalske kultur. Der ligger også en misogyni - et kvinnehat - som har overlevd - også i det skandinaviske likestillingsparadis.

-  Er dette noe menn er bevisste?-  Nei. Hvis du spør en mann om han har noe imot kvinnelige ledere, vil han garantert svare nei! Han er da et moderne menneske, sier hun.

Så reiser hun seg og går.

I DANMARK ER Hanne-Vibeke Holst på A-laget. Temaet for «Kronprinsessen», som nå kommer på norsk, er hvor vanskelig det er for kvinner å gjøre suksess i toppolitikken.

«Nøkkelroman! Dette handler om den danske regjeringen! Hvor har Holst all sin informasjon fra?» Responsen i hjemlandet var upåklagelig da boka kom ut for tre år siden.

-  Nei, det er ingen nøkkelroman, sier Holst i dag, akkurat som hun sa den gangen.

Leppene er en tanke rødere, det blonde håret ligger litt penere enn før hun forlot oss. Vi sitter i stua, i hjertet av hennes 350 kvadratmeter store leilighet, i Fredriksberg, en av Københavns gamle, fornemme bydeler. Med en halv million solgte bøker i løpet av 25 år er hun et navn som stadig opptrer i avisspaltene, i debatter på tv og radio - ja, til og med i hatske tekster fra sinte, danske rappere. I Sverige er hun også stor. Og i Norge? Med trilogien om journalisten Therese Skaarup skaffet hun seg noen tilhengere, men det store gjennombruddet har latt vente på seg. Men nå skal det endres.

SANNHETEN:  Menn jukser og bedrar ... Foto: Jørn H. Moen
SANNHETEN: Menn jukser og bedrar ... Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Det håper i hvert fall Piratforlaget. Romanen «Kronprinsessen» er en av det nystartede forlagets store satsinger foran julesalget.

HOLST FORTELLER at hun alltid har vært opptatt av politikk og har gjennom sitt virke, både som tidligere diplomatfrue, journalist og deltaker i ymse nettverk og tenketanker, stadig kom tilbake til det samme spørsmålet: Hvorfor skriver ingen om problemene kvinner møter når de kaster seg ut i politikken. For det er det hovedpersonen i «Kronprinsessen» gjør. En dag får hun en telefon hun ikke kan si nei til. Og vips, så er vår sympatiske, men irrgrønne heltinne blitt miljøvernminister.

-  Jeg gjorde grundig research, var en virkelig flink pike som gjorde leksene mine, men det er ingen nøkkelroman. Det beste argumentet for det er at de sa akkurat det samme da den kom ut i Sverige, sier hun.

Her hjemme har tidligere statsråder som Kristin Clemet og Turid Birkeland etter sigende nikket gjenkjennende til hvordan boka beskriver livet i maktens aller øverste sirkler. Hvordan kvinner og menn spiller sammen - og mot hverandre.

-  Problemet for mange kvinner som kommer rett inn i politikken er at de er så utrolig naive. De tror at motstanden vil komme fra de andre partiene, men lærer at de ikke kan stole på noen. Det siste de forventer er å bli motarbeidet av menn, rett og slett fordi de er kvinner.

-  Og det skjer?

-  Ja, det gjør det. Det er utrolig sårt for kvinner å oppleve at menn hater dem, ikke for hva de gjør, men for hva de er.

-  Du generaliserer?

-  Selvfølgelig. Men grovt sett er det sånn. Også utenfor politikken, slår hun fast og putter en italiensk mandelkake i munnen.

-  Kvinner må lære seg at det er helt ok å vinne. Men hva skjer når kvinner seirer? Jo, da kommer vi med alle mulige unnskyldninger for hvorfor vi vant. Flaks, samarbeid, tilfeldigheter - og så videre. Og hvorfor er kvinner så opptatt av dem som tapte? I stedet for å glede seg over seieren, bruker vi masse energi på å bekymre oss over dem som ikke vant. Det der er jeg så lei av!

-  Er det slik at ...

Holst avbryter. Nå er hun virkelig på gli.

-  En annen viktig ting, sier hun og setter fra seg kaffekoppen, -  er at kvinner ikke er klar over hvordan menn konkurrerer. At menn ikke spiller etter reglene. Kvinner tror at regler er til for å følges, mens menn jukser og bedrar. Vi er oppdratt til, og oppdrar hverandre til, at det skal gå riktig for seg.

Hun tenker seg om et øyeblikk.

-  Se på fotball. Menn sparker både ballen og hverandre. De slår, spytter og holder hverandre i trøya også. Når kvinner spiller fotball, følger de reglene.

-  Er derfor noen synes kvinnefotball er så kjedelig?

Holst, som helt sikkert var langt inne i neste resonnement, stopper brått opp og stirrer stivt på meg. Så krummer munnvikene hennes seg sakte oppover.

-  Nettopp! hvisker hun og nikker.

HOLST ER MOR til tre og er gift for annen gang. Og etter alle disse spissformulerte uttalelsene om menn og kvinner, finner hun det på sin plass å minne om at hun ikke er noen mannehater.

-  Nei, nei, nei. Jeg elsker menn. Jeg har to sønner og en mann jeg elsker. Jeg omgir meg med menn og liker meg svært godt i deres selskap. Men de mennene jeg trives best med, er menn som er som er bevisste sin kvinnelige side, som ikke er fastlåst i en machoidentitet, sier hun.

8. november kommer «Kongemordet», oppfølgeren til «Kronprinsessen», ut i Danmark. Forventningene er skyhøye. Forlaget forventer nok en bestselger og pressen vil igjen lete etter paralleller til virkeligheten.

-  Ehm... Jeg vil gjerne..., sier hun og stopper. Hun tenker seg om, biter seg litt i underleppa og tar sats. Så kommer det: -  Nå skal jeg si noe jeg aldri har sagt før: Jeg vil gjerne ha et internasjonalt gjennombrudd!

Hun lener seg fornøyd tilbake i sofaen. -  Jeg måtte bare si det. Og jeg sier det vel vitende om at jeg kanskje ikke får det.

-  Er det lite kvinnelig å si noe sånt?

-  Ja. Og det er meget utypisk for meg. Men det er spennende. Og deilig. Og hvis jeg ikke får noen stor karriere i USA, så har jeg i hvert fall forsøkt. Jeg har ikke tapt noe.

-  Et godt råd til andre kvinner?

-  Ja. Gjør som menn. Ta sats. Det verste som kan skje er at du taper. Det kan jo ikke være så farlig, menn gjør det hele tida.

... det er derfor kvinnefotball er så kjedelig.
... kvinner tror at regler er til for å følges ...

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer