Tøffe Tom

Om Tom Cruise er verdens aller mest populære filmstjerne er usikkert. Men at han er den det svirrer flest rykter om er bombesikkert. Her er de mest seiglivete ryktene.

TOM CRUISE (38) HAR MYE TESTOSTERON i filmen «Mission: Impossible 2», kjempesuksessen som har Norgespremiere neste uke. Men ryktene florerer rundt den populære stjernen. Er han like mye mann privat?

Cruise har spilt jagerpilot, racerbilsjåfør, spion, bartender og vampyr på film. Det er utpreget tøffe roller. I «Mission Impossible: 2» gjør tøffe Tom sine egne stunts. Filmen er hans comeback innen action-sjangeren etter tre år med kunstnerisk innsats i «Magnolia» og «Eyes Wide Shut».

ER TOM TØFF? Han kjører svære motorsykler, skyter, slåss, hopper i strikk og klatrer i stupbratte fjell i «Mission Impossible: 2». I filmen er han blitt en Hong Kong actionhelt, en hardbarka «karate-kid» i slow-motion, med våpen i hver neve. De halsbrekkende actionscenene er kokt i hop av regissør John Woo og Tom Cruise selv. Han er filmens produsent, og har hatt stor innflytelse på resultatet.

- Motorsykkeljakten var min idé. Flykrasjet var Toms idé. Fjellklatringen likte begge, sier Woo.

- Vi begynte samarbeidet med å diskutere hva vi liker, sier Cruise.

- Jeg liker for eksempel fly, jeg liker biler og fjellklatring. Deretter snakket vi om hvilke stunts som ikke tidligere er blitt vist. Denne typen macho-ting har Tom Cruise også sansen for privat. Han konkurrerer iherdig med kona Nicole Kidman (33) om å være den beste til å dykke, hoppe i fallskjerm, kjøre racerbil, ri og klatre i fjell. Likevel er det mange som hardnakket trekker mandigheten hans i tvil.

ER TOM HOMOFIL? Tom Cruise og Nicole Kidman har vært gift i ti år, og virker fortsatt svært forelsket. Men er den ekteskapelige lykken kun et spill? Onde tunger påstår hardnakket at Tom og Nicole har inngått et fornuftsekteskap for å skjule hans homofili. Hva hun får ut av avtalen er det flere oppfatninger om. Det er ikke vanskelig å se at alliansen fremmer hennes stjernestatus. Men stemmer det, som noen skriver, at også hun er homofil?

Nicole benekter dette på det sterkeste, og virker trygg på mannens kjærlighet og legning. Så trygg at hun, i Vanity Fair, har veddet sine egne og Toms penger på at han ikke koser seg med elskere - verken av det ene eller annet kjønn!

- Ekteskapet vårt er ikke arrangert. Da vi møttes, var det begjær ved første blikk. Vi hadde ikke noe annet valg enn å bli hverandres, har Nicole fortalt til Dagbladet. Tom var gift med den seks år eldre skuespilleren Mimi Rogers da han møtte den australske rødtoppen.

ER TOM IMPOTENT? Ekteparet Cruise og Kidman har to barn, Isabella (6) og Connor (4). Begge er adoptert. Dette gir næring til rykter om at Tom er impotent, selv om Nicole har rykket ut og gitt ham glitrende attest som elsker.

- Vi liker ikke å snakke om hva vi gjør i senga, men det er sabla bra. Ingen er en bedre elsker enn han, har hun uttalt.

ER TOM STERIL? Hvis Nicole snakker sant når hun forteller om sitt lykkelige, lidenskapelige forhold, kan det kanskje tenkes at hun adopterer barn fordi Tom er steril? Dette er en teori Nicole er lite villig til å diskutere.

- Vi håper å få flere barn, kanskje tre eller fire. Jeg vil gjerne både føde selv og adoptere, har hun sagt.

Ekteparet Cruise og Kidman har heftige sex- og nakenscener i Stanley Kubricks kontroversielle storfilm «Eyes Wide Shut». Etter innspillingen gikk det rykter om at de hadde hatt behov for hjelp til disse scenene. De engelske sex-terapeutene Tony og Wendy Duffield skapte store overskrifter da de betrodde sensasjonsavisen Star at de hadde måttet lære Tom og Nicole å elske. Paret svarte på fornærmelsene ved å saksøke Star.

VILLE TOM BLI PREST? Ifølge noen biografer drømte Tom om å bli prest. Men noe skjedde. Kanskje var det slik at Gud grep inn, og fant ut at han ville bruke Thomas Cruise Mapother IV til noe annet?

På high school deltok gutten i en amatøroppsetning av musikalen «Guys and Dolls», og ble så grundig bitt av skuespilleriet at han droppet hele skolen. I 1990 gav han opp katolisismen til fordel for scientologikirken, der også Nicole Kidman er medlem. To år senere skapte Tom Cruise stor ståhei i legekretser. Han påstod at scientologien hadde kurert dysleksien som gjorde livet surt for ham da han var liten.

RYKTEFLOMMEN TERGER TOM. Han kan sammenliknes med en hissig kamphund som beskytter sin familie. Men det er ikke sikkert at han handler klokt. Tom Cruise klarer ikke å trekke på skuldrene og tie ryktemakerne ihjel, som andre filmstjerner. I stedet trekker han dem inn for retten.

Midt på 90-tallet vant han et søksmål mot tyske Bunte, som hadde skrevet at han ikke var i stand til å bli far. Like etter krevde han erstatning fra den engelske avisen Express on Sunday. Tom Cruise fikk retten til å fastslå at han ikke er homo. Ryktene om impotens er usanne, og Nicole er ikke lesbisk. I følge dommen er hun heller ikke uhøflig mot vanlige arbeidsfolk!

EKTEPARET STRAFFER ansatte som lekker opplysninger til pressen. I fjor sommer ble det avslørt at Tom og Nicole ber potensielle sladrehanker skrive under på en åtte sider lang kontrakt, og at de straffes med skyhøye bøter dersom taushetsløftet brytes.

Om dette er kun løse rykter eller sann informasjon er vanskelig å vite. Men det får oss til å lure på hva Tom Cruise har å skjule.

OSER AV TESTOSTERON: I «Mission Impossible 2» flyter de mannlige hormonene nærmest fritt. Tøffe Tom gjør sine egne stunt i filmen.
TRIO: Regissør John Woo sammen med sine stjerner: Tom og Thandie Newton.