Tøffe Tracy

LONDON: Tracy Emin er en av Storbritannias unge etablerte kunstnere. Ved siden av Damien Hirst hører hun til dem som vekker mest oppsikt med det hun skaper. Samtidig er London-kunstneren en av kunstlivets desidert mest omtalte bråkebøtter.

Hun provoserer det etablerte med sin kunst, og hun vekker tabloidhundenes instinkter med sitt eksentriske vesen.

  • Nå har magasinet Time Out, best på det som utspiller seg i storbyen, kåret de mest innflytelsesrike på Londons kunstarena. Da kommer de ikke unna Tracy Emin. Hun er født og oppvokst i London, og fyller førti i 2003.

Emin skapte furore da hun kreerte sitt sengebidrag til den årlige Turner-prisen - en variant av vår egen høstutstilling. Det var ikke alle som syntes det var like spennende å se hennes installasjon av en uoppredd seng blant kunstverkene, men debatt skapte det. Etter dette bidraget til moderne kunst fikk Tracy i oppdrag å teste hotellsenger av det glansede herremagasinet GQ.

Mange løftet også øyenbrynene da hun bidro til samtidskunsten med et verk som for det blotte øye ser ut som et helt vanlig, blått, lite fjelltelt. På teltduken hadde hun brodert inn navnet på sine tidligere sengekamerater.

  • Installasjonene, tegningene og skulpturene hun presenterer er både intime og oppsiktsvekkende. Sjøl har hun stilt godt beruset på tv-show og latt mer eller mindre skrekkslagne briter oppleve hennes intimitet direkte fra levra.

Nylig var hun til stede på en kunst-auksjon der hennes egne filttøfler var blant gjenstandene som gikk under hammeren. Tracy bidro aktivt med fortellinger om hvordan hun hadde spasert rundt i atelieret i et helt år med de nevnte tøflene. Resultatet var selvsagt at de ble solgt for en god pris.

  • I april åpner hun utstilling i White Cube - et av Storbritannias mest anerkjente samtidsgallerier. Det blir Tracys første separatutstilling på flere år. Kunsthandler Jay Jopling ved galleriet har også Damien Hirst under sine vinger. Når Emin skal vise et kresent London-publikum sine siste skaperverk, er ett sikkert: Det blir både vin og hvining.