Tøffe trettiser

«Thirteen» er en skrekkfilm - for mødre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Her blir våre mareritt om hva tenåringsdøtre kan bli utsatt for, bekreftet, pluss enda litt til som vi knapt har hatt fantasi til å forestille oss.

Den sannsynlige grunnen til at Catherine Hardwickes regidebut er så troverdig i all sin sjokkerende gru, er nok at manuset er skrevet av og basert på opplevelsene til hennes egen, da 13-årige, stedatter Nikki Reed. Reed spiller selv den spinnville tenåringen Evie, det manipulerende monsteret som presser sine venninner til kjempeartige saker som navle- og tungepiercing, kokainsniffing, butikktyveri, munnsex på fremmede gutter, osv.

Nikki Reeds alter ego heter Tracy i filmen og spilles meget overbevisende av unge Evan Rachel Wood. Tracy er en barnslig skolejente som gjerne vil bli likt av skolens kuleste - de med bare navler og tangatruser over bukselinningen. Tracys mor, Mel (Holly Hunter), er tørrlagt alkoholiker og driver frisørsalong hjemme på kjøkkenet. Hun er en hektisk alenemamma som blir grovt manipulert av sin Machiavelli-datter i barneutgave. Hva et barn klarer å holde hemmelig for sin mor blir et tankekors etter denne filmen.

«Thirteen» er en av de bedre «tenåringsfilmene» undertegnede har sett. Kanskje egner den seg slett ikke for tenåringer. Dialogen er uhyre realistisk. Hvorfor jeg tror på den? Vel, jeg har vært 13 sjøl, heldigvis i ei tid da man bare piercet øreflippene.

<!--BTEK0--> BARE BARNA: Evan Rachel Wood og Nikki Reed i «Thirteen».<!--/BTEK0-->

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer