Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tøffere for Lars

Fire lange noveller er Lars Saabye Christensens (44) bidrag til årets bokhøst. Men «Den misunnelige frisøren» er ikke det eneste han har vært opptatt med: Han har også skrevet to filmmanuskripter. Men det å skrive, synes han bare blir tøffere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det blir tøffere og tøffere for hvert år. Innsatsen blir større og større for hver gang. Og å skrive en novelle er som å løpe en stram mellomdistanse. Snubler du i svingen, er løpet kjørt. Det krever disiplin og det krever en rød tråd.

Skifter frisør

Og de fire novellene i «Den misunnelige frisøren» har en rød tråd. Men handlingsmessig er det lite som forbinder de fire fortellingene. Tittelnovellen handler om en mann som plutselig oppsøker en annen frisør enn den han har gått til i mange, mange år.

- Felles er at de handler om mennesker som tvinges til å skifte synspunkt, og må se på sine liv og omgivelser i et nytt lys.
- Frisørsalongen er et rom jeg vender tilbake til i bøkene. Denne er om noen menn som har én ting felles: Frisøren Frank og salongen hans. Det er kompasset i deres liv. Dette er en absurd fortelling om hva som skjer når en bryter ut av dette fellesskapet og skifter til en ny frisør og en ny frisyre, forklarer forfatteren.

Novellene er blitt til over tid, for Lars Saabye Christensen forhaster seg ikke når han har fått en god idé.

- Hvis jeg er god til noe, er det å vente. Jeg er ganske gjerrig på ideer. Jeg bruker mye tid på å forberede meg, så ideen kan skrives ut slik den bør skrives. Når jeg først er klar til å skrive, er jeg både systematisk og konsentrert.

- Det viktigste er å overraske meg selv en gang i løpet av prosessen. Jeg tror det er vanskelig å overraske leseren hvis jeg ikke klarer å overraske meg selv. Og av og til kommer du til punkter hvor du føler at du får det til, alle de nesten perfekte øyeblikkene. De perfekte er kjedelige, mener han.

Filmmanus

Lars Saabye Christensen skriver ikke bare bøker.

Han har stått for flere filmmanus, og arbeider nå sammen med Marius Holst om en ny spillefilm og med Randall Meyers og Anita Killi om en animasjonsfilm for barn.
- Når jeg skriver for film, lærer jeg mye, enten det er om tempo eller hvordan den kutter fra scene til scene eller rett og slett om å fortelle en historie. Med Marius bestemmer vi begge to, den som har den beste ideen vinner. Man lærer så lenge man skriver, sier nå jeg, sier Saabye Christensen.

Han er ikke bare opptatt av å skrive, men også av å være synlig i landskapet.

Møter leserne

- Det er både viktig og nødvendig å møte leserne ansikt til ansikt. Som utøvende forfatter synes jeg det er viktig å være med på å fylle de offentlige rommene våre.

- Men paradoksalt nok er det flere på diktopplesningene mine enn de som kjøper diktsamlingene. Jeg får ikke noe gratis av å være kjent som romanforfatter når jeg gir ut en diktsamling- den selger som en helt vanlig norsk diktsamling. Men likevel ser jeg på poesi som språkets gerilja, dikt smetter seg inn mange steder likevel, sier Lars Saabye Christensen.

Hele Norges coronakart