ÅPNER OPP: Det er nesten 40 år siden tøffe Tøfflus først dukket opp på norsk tv, men selv lever han i beste velgående på NRK.Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Tøfflus åpner opp om tiden etter Skomakergata: - Jeg hadde kjæreste en gang, men hun har blitt borte

Det er nesten 40 år siden tøffe Tøfflus først dukket opp på norsk tv, men selv lever han i beste velgående på NRK.

Førjulstida er i full gang og julaften rett rundt hjørnet. På tv ruller julekalendere i alle varianter over skjermen - noen nye og noen gamle.

Julekalenderklassikeren «Jul i Skomakergata» gikk på tv for første gang i 1979, og ble jevnlig sendt på NRK fram til 2003. De som vil kan fortsatt få et gjensyn med både skomaker Jens Petrus Andersen og Tøfflus på kanalens nett-tv.

Dagbladet tok en desember-formiddag turen til Marienlyst og NRK for å hilse på tøffelen Tøfflus, som var fast inventar i serien.

Fortsatt glad i kruspersille

Vanligvis bor Tøfflus i en hvit eske på et lager hos NRK, men da vi kom for å prate hadde han forlatt «huset» sitt. Etter litt leting fant vi ham endelig: I et trangt tekstil-lager på jakt etter yndlingsretten.

- Jeg er på leiting etter lite grann kruspersille. Det har blitt litt lite i det siste. Har du noe kruspersille med deg, spør en sulten Tøfflus.

- Nei, dessverre. Men får du ikke nok mat her da?

- Nei, ikke så mye. Jeg hviler jo en del, men til og med bjørner som bor i hi må ha litt næring. Sånn er det med tøfler også. Men jeg trenger ikke så mye da, forteller Tøfflus.

Selv om kruspersille fortsatt er favoritten, så innrømmer han at det er en annen urteplante som fortæres ved spesielle anledninger.

- På fest kan det hende jeg tar en liten korianderkvast.

TRADISJON: Tøfflus skal i år også fjerne nellikspikere fra en appelsin i førjulstiden. Foto: Jan Nordby/NRK
TRADISJON: Tøfflus skal i år også fjerne nellikspikere fra en appelsin i førjulstiden. Foto: Jan Nordby/NRK Vis mer

Ny venner hos NRK

Tøfflus husker godt at noen filmet livet i Skomakergata for mange år siden. Eller «overvåket» dem, som han sier det. Den snakkende tøffelen forteller at det fortsatt går mye i nellikappelsin-kalendere, musikk med Jens Petrus, marsipanlaging og selvfølgelig - Jon Blund.

- Jeg har en egen liten kino, så jeg kan se Jon Blund.

Tøfflus forteller at det kommer mange innom på NRK, men han er veldig sjenert så han tør ikke hilse på alle. Men han har likevel fått noen nye venner blant naboene.

- Det finnes andre dukker her også. Av og til, på torsdagsnettene kl. 12, da hender det at vi møtes. Da kommer Teodor, Bjarne Betjent, Max Mekker, Alfa, også en sjiraff. Så er det to karer som heter Smitt og Smule som kommer, og ei bok. Vi er mange! Mange rare, og da har vi det litt gøy, sier Tøfflus, og legger til:

- Det er veldig hyggelig. Så tar vi litt kruspersille og litt koriander.

Fikk kjæreste i 1979

Tøfflus er for øyeblikket singel, men han forteller at det ikke alltid har vært sånn.

- Jeg hadde en kjæreste en gang, men hun har blitt borte, sier Tøfflus.

Det var på en noe uvanlig måte at de to møttes.

- Hun kom i posten, en liten, rutete tøffel med gule fletter. Kom fra Østerdalen, fra et sted som het Jordet. Der var det noen som sendte en kjæreste til meg.

Tøfflus vet ikke hvor hun er nå, men tror kanskje hun har dratt tilbake til Jordet.

- Det var veldig lenge siden. I 1979, ja, det var det. Det var rett etter at jeg hadde våknet til liv.

Fine juleønsker

- Har du noen favorittminner fra da dere ble filmet i Skomakergata?

- Det kom en valp innom og var hos oss en stund. Det var jo fint. Så var det en gammel dame som skrev en dagbok, og hun sang så fint. Det finnes så mange gode minner. Så var jeg med Jens Petrus og vi hørte på grammofon og snakket sammen.

- Har du noen juleønsker?

- Jeg ønsker at alle barn i hele verden skal ha det bra. Det var vel en fint juleønske? Også så mye kruspersille som de bare vil, for det er sunt og godt.

Kreativ prosess

Det er skuespiller og dokkefører Åsmund Huser (68) som er mannen bak Tøfflus. Det er mange år siden han tok på seg tøffelen hver dag på jobb, men innimellom tar han på både stemme og dukke igjen.

- Spesielt i desember, ler Huser.

Han står bak flere kjente figurer fra barne-tv, som Bjarne Betjent fra «Sesam Stasjon» og Sjirraffen Raffen fra «Portveien 2».

Huser forteller at den kreative prosessen varierer fra figur til figur.

- Med Tøfflus fikk jeg nærmest instruksjon om hvordan han skulle være. Ellers så jobber jeg mye med å bli kjent med karakterene. Jeg starter med mitt eget stemmeleie, men så endrer det seg etter hvert. Jeg finner ofte personligheten i ansiktsuttrykket til karakterene.

Huser trekker fram Sjiraffen Raffen som en av hans favoritt-karakterer, men synes også at det var stor stas å jobbe med Tøfflus og «Jul i Skomakergata».

- Det var en veldig fin jobb. Flott produksjon og store skuespillere, sier Huser.

Dagbladet kårer Norges beste julekalender, så ønsker du å gi din stemme til Tøfflus og «Jul i Skomakergata» kan du klikke på denne linken.