Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Togbesvær

TOG: Å takle klimaendringene og redusere Co{-2} utslippene er et overlevelsesspørsmål for oss. Det ligger altså i alles interesse at så mange som mulig velger toget når vi reiser. Hvorfor vises da ikke raskeste togene mellom Gøteborg og Oslo på Svenska Järnvagens hjemmesider? Disse togene kjøres av NSB og tar 4 timer. Det går to, tre sånne tog om dagen, men på www.sj.se kan man ikke se at disse togene finnes. Man kan bestille og betale billetter til dem via nsb.no. Men så går det ikke an å få ut billetten i Gøteborg, fordi NSBs automater ikke fins der. I følge SJ er forklaringen at NSB og SJ ikke har klart å komme overens!

Søker man på SJs hjemmesider får man i stedet helt andre forslag til reiser Gøteborg-Oslo, enten med buss – som slipper ut Co{-2} – eller med tog som går en lang omvei via Kil i Värmland, og tar 5 timer.

Jeg ringte SJ og spurte hvordan man kjøper billetter til NSB-togene. Jeg fikk til svar at det går an å kjøpe billetter direkte i luka i Gøteborg. Men er det meningen at alle skal måtte ringe og spørre om dette? Når man kjøper via SJ blir det dessuten nesten dobbelt så dyrt som med NSB.

På samme måte er SJs tog fra Oslo til Sverige usynlige på NSBs hjemmesider. Og det finnes heller ingen SJ-maskiner på Oslo S for å ta ut billetter med SJ-tog til Sverige, for eksempel for dem som vil ta nattoget til Stockholm.

Prioriterer SJ og NSB å konkurrere med hverandre framfor å få folk til å velge toget?

I sommer satt jeg i Bergen og prøvde å finne billetter over internett for å ta meg til Malmø neste dag. Jeg ville kjøre tog hele veien, og nattog Oslo-Malmø, men ettersom jeg ikke kunne få ut den svenske nattogsbilletten i Oslo, fikk det bli fly Oslo-København isteden. Det kjentes dumt og unødvendig.

I Øresundsregionen har samarbeidet mellom SJ og danske DSB lyktes mye bedre. Billetter til tog over grensa kan kjøpes av både SJ og DSB, begges automater finnes i både København og Malmø.

Hvis ikke SJ og NSB klarer å samordne tabeller og billettsalg – hvordan skal det da gå med alle de langt større utfordringene som klimaspørsmålet stiller oss overfor?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media