DEBATT

Debatt: Jernbanereformen

Togdebatten har sporet av

Opposisjonen sørger for at debatten sporer av. Vi sørger for at vi bruker skattebetalerne sine penger smartere.

BEDRE TJENESTER: Det er dette debatten bør handle om: Hvordan få mer ut av hver krone til bedre tjenester for innbyggerne, skriver innsenderne. Her er bergenstoget på vei ut fra Myrdal stasjon. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
BEDRE TJENESTER: Det er dette debatten bør handle om: Hvordan få mer ut av hver krone til bedre tjenester for innbyggerne, skriver innsenderne. Her er bergenstoget på vei ut fra Myrdal stasjon. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen leverer billigere og bedre togdrift, mens opposisjonen truer med å løfte saken inn i kontrollkomiteen og be Riksrevisjonen granske anbudet.

Venstresida forutsetter at det er juks når Jernbanedirektoratet gjennomfører en konkurranse og tildeler kontrakt til de som samlet sett leverer best på pris og kvalitet, en kontrakt som sparer skattebetalerne for 3300 millioner kroner.

Der NSB de siste åra har klart å bruke 4800 millioner, kan andre gjøre samme jobb til 1500 millioner. Ved å sørge for konkurranse for drift av tog får staten altså 3300 millioner kroner frigjort på statsbudsjettet.

Dette er en betydelig sum som kan prioriteres til andre oppgaver som helse, skole og eldre.

Det er dette debatten bør handle om. Hvordan få mer ut av hver krone til bedre tjenester for innbyggerne. At NSB kunne kutte prisen 1/3 over natta når de ble møtt med konkurranse fra andre aktører viser at konkurranse fungerer som virkemiddel. Go-Ahead som fikk kontrakten for å drifte Sørlandsbanen er også forpliktet til å levere likt eller bedre på kvalitet enn NSB.

Forsøket med å innføre konkurranse også på jernbanen, har altså vist at man kan levere et bedre tilbud til en lavere pris. Det er ikke bare samfunnsøkonomisk fornuftig, men vil også føre til et bedre togtilbud.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer