KOMMENTARER

Toget av flyktninger som utfordrer Schengen-avtalen

Flommen av flyktninger kan ødelegge prinsippet om fri bevegelse av mennesker i EU. Skal vi igjen måtte passere grensekontroller i Europa?

PÅ VEI: Flyktninger på vei fra grensa mellom Hellas og Makedonia, og så inn i Shengen. AFP PHOTO / SAKIS MITROLIDIS / Scanpix
PÅ VEI: Flyktninger på vei fra grensa mellom Hellas og Makedonia, og så inn i Shengen. AFP PHOTO / SAKIS MITROLIDIS / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

DE FØRSTE av de rundt 7000 flyktningene som i forrige uke trengte gjennom grensesperringene på grensa mellom Hellas og Makedonia har nå kommet til Ungarn.

Der kom de gjennom et siste hull i det fire meter høye gjerdet kledd med piggtråd som etter planen skal lukke grensa fysisk.

SÅ LANGT i år har litt over 100 000 flyktninger kommet til det lovede land gjennom denne «Balkan-ruta». Det er den korteste ruta til Tyskland og Sverige for flyktningene som kommer fra Hellas og de greske øyene. I fjor var det 8000 som kom denne veien. Denne sommeren har det eksplodert.

Ungarn er landet langs denne flukt-ruta som utmerker seg. I tillegg til gjerdet har landet allerede egne patruljer som vil jakte på flyktninger. Men flyktningene vil ikke til Ungarn. De vil videre, først og fremst til Tyskland og Sverige, som er de landene i EU som er minst ekskuderende til denne bølgen av flyktninger mot Europa.

TYSKLANDS forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande frontet i går et forslag der det viktigste var å etablere flyktningmotak i blant annet Hellas og Italia, dit flest flyktninger ankommer, for å registrere dem, og skille ut de som ikke har rett til flyktningstatus. Tyske myndigheter sier at så mange som 40 prosent av dem som søker flyktningstatus i Tyskland er fra Balkan, særlig fra Albania og Kosovo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.