PÅ VEI: Flyktninger på vei fra grensa mellom Hellas og Makedonia, og så inn i Shengen. AFP PHOTO / SAKIS MITROLIDIS / Scanpix
PÅ VEI: Flyktninger på vei fra grensa mellom Hellas og Makedonia, og så inn i Shengen. AFP PHOTO / SAKIS MITROLIDIS / ScanpixVis mer

Toget av flyktninger som utfordrer Schengen-avtalen

Flommen av flyktninger kan ødelegge prinsippet om fri bevegelse av mennesker i EU. Skal vi igjen måtte passere grensekontroller i Europa?

Kommentar

DE FØRSTE av de rundt 7000 flyktningene som i forrige uke trengte gjennom grensesperringene på grensa mellom Hellas og Makedonia har nå kommet til Ungarn.

Der kom de gjennom et siste hull i det fire meter høye gjerdet kledd med piggtråd som etter planen skal lukke grensa fysisk.

SÅ LANGT i år har litt over 100 000 flyktninger kommet til det lovede land gjennom denne «Balkan-ruta». Det er den korteste ruta til Tyskland og Sverige for flyktningene som kommer fra Hellas og de greske øyene. I fjor var det 8000 som kom denne veien. Denne sommeren har det eksplodert.

Ungarn er landet langs denne flukt-ruta som utmerker seg. I tillegg til gjerdet har landet allerede egne patruljer som vil jakte på flyktninger. Men flyktningene vil ikke til Ungarn. De vil videre, først og fremst til Tyskland og Sverige, som er de landene i EU som er minst ekskuderende til denne bølgen av flyktninger mot Europa.

TYSKLANDS forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande frontet i går et forslag der det viktigste var å etablere flyktningmotak i blant annet Hellas og Italia, dit flest flyktninger ankommer, for å registrere dem, og skille ut de som ikke har rett til flyktningstatus. Tyske myndigheter sier at så mange som 40 prosent av dem som søker flyktningstatus i Tyskland er fra Balkan, særlig fra Albania og Kosovo.

EUs ledere vil samle flyktningene i disse leirene, og registrere dem. Menneskene fra Balkan som henger seg på flyktningtogene, skal skilles ut og sendes tilbake. Merkel og Hollande vil stanse den flommen av flyktninger som nå kommer inn i det grenseløse Shengen-området. Tyskland regner med å ta imot 800 000 asylsøkere i år, mot Norges løfte om 8000 de neste årene, hvis kommunene åpner dørene.

FOR EU er det avgjørende å stanse den ukontrollerte flommen av flyktninger gjennom kontinentet. For unionen handler det om å forsvare et av dens grunnleggende prinsipper, retten til fri bevegelse av mennesker. Den ukontrollerte strømmen av flyktninger utfordrer og undergraver denne helt sentrale EU-doktrinen.

Tyskland sa i ettermiddag at landet ikke lenger sender syriske flyktninger tilbake til opprinnelseslandet, det landet i Shengen flyktningene først kom til, slik de har rett til ifølge Dublin-avtalen. Det er en innrømmelse av at det i realiteten er en unntakstilstand i flyktningmottaket i EU. Erkjennelsen er at flyktningene må tas hånd om der de er. Regelverket som skulle kontrollere det er i ferd med å bryte sammen, hvis det ikke allerede har gjort det.

FLYKTNINGSTRØMMEN er den viktigste utfordringen for Schengen-samarbeidet, som har gjort europeernes egen reising så mye lettere. Men også frykten for terror kan få land i EU til å stenge grensene for å ha bedre kontroll. Strømmen av flyktninger til Hellas og Italia har for lengst gjort at disse landene har sluttet å registrere alle, og bare sender dem videre i det grenseløse Europa. Ungarn er det landet som har svart mest resolutt på dette, med sitt gjerde, som forteller mer enn mange ord.

Den frie bevegelsen av mennesker i Europa var ment for europeerne, og folk med lovlig opphold i EU- og Shengen-landene. Nå er denne grunnleggende forutsetningen brutt.

Det har ført selv Tyskland, EUs viktigste land, og sammen med Frankrike EUs forutsetning, til å reagere. Tysklands innenriksminister Thomas de Maiziere sa 20. mai at Tysklands Shengen-medlemskap kanskje ikke lenger vil være bærekraftig. Med stengte grenser kunne Tyskland avvise flommen av flyktninger, antydet han. I så fall kan en av de viktigste brikkene i EUs integreringsarbeid være i ferd med å falle.