Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Toget er gått, Sponheim

I DAGBLADET 19.1 svarer lederne i Voksne og Unge Venstre på en kronikk jeg hadde i avisen 3.1.

Venstreledernes svar er dessverre en bekreftelse på min kritikk. Ideologier brukes for enkelt, og fungerer som et flagg. Tittelen «Liberalismen er radikal» er nesten naiv når man sitter i en kristen, konservativ regjering.

Forsøket på å framstille liberalismen som en uavhengig ideologi over de høyre- og venstrekonservative grupperingene vi har i dag, synes ikke særlig vellykket.

Venstre gir meg en del rett i min kronikk og det er jo fint. Men så finner de opp sin egen norske variant av 1800-tallets liberalistiske ideologi for at den skal passe med hva partiet prøver å gjøre nå. Det er akkurat denne type tilpasning av ideene som er besværlig. Slik gjør sosialistene det, og så de konservative. Hvorfor kan man ikke prøve å tenke nytt?

Det er ikke riktig at jeg mener ideologiene er døde. Tvert om, de lever videre i hodene på folk og tilpasses nye tider. Mer enn det. De er sauset sammen og gir ingen retning for ønsket samfunnsutvikling. I dag er det både mulig og normalt å være både liberal, konservativ og sosialist avhengig hvilke saker og temaer det dreier seg om. Samfunnet er preget av alle disse ideene og partiene har befruktet hverandre og blitt ganske like.

Jeg etterlyste debatt om hva det vil si å være radikal i dag når venstresiden er blitt konservativ og staten den største kapitalist i verdens rikeste land. Svaret kan ikke finnes før vi er villige til å frigjøre oss fra de gamle begreper. Jeg etterlyste motet til å gå inn i ukjent terreng.

Venstrelederne bruker «liberalisme er radikal» nærmest som et salgsargument. Jeg anbefales å søke til Venstre. Til opplysning kan nevnes at jeg har fulgt Venstre siden jeg i gymnasdagene for 40 år siden fikk i oppgave å spille Venstres rolle i klassens valgkampspill. Den gang var det løftet om 40.000 nye boliger pr. år som var salgsargumentet.

Siden har jeg som statsviter, politiker, organisasjonsmann og mediamenneske fulgt Venstre. Mine erfaringer er at Venstre ikke har hatt en klar politikk for framtiden. Det har ofte vært vrient å vite hva Venstre mener og hvor Venstre går. 97 % av velgerne og nesten 100 % av folket har forlatt Venstre. Realitetene teller mer enn retorikken.

JEG GIR GJERNE Venstre historiske poenger for demokrati og frihet, og veldig gamle poenger for arbeiderrettigheter og velferdsstat. Men dessverre, i dag er partiet akterutseilt. Toget er gått.