DEBATT

Togradersmålet kan overleve president Trump

Håpet for klimaet ligger i at passivitet på føderalt nivå motsvares av aktivitet i delstatene.

DIGGER KØL: Donald Trump har vært klar i sin støtte til kullindustrien, noe som utvilsomt hjalp ham til valgseire i kullstatene Ohio og Pennsylvania, der dette bildet er fra. Foto: AFP PHOTO / DOMINICK REUTER
DIGGER KØL: Donald Trump har vært klar i sin støtte til kullindustrien, noe som utvilsomt hjalp ham til valgseire i kullstatene Ohio og Pennsylvania, der dette bildet er fra. Foto: AFP PHOTO / DOMINICK REUTER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Valget av Donald Trump som president i USA sender sjokkbølger gjennom verden. Det er umulig å si sikkert hvilken politikk han vil føre, ettersom han i valgkampen knapt har fremmet noen koherente politiske forslag. Valget kan likevel utvilsomt få store konsekvenser for USA og resten av verden, ikke minst i kampen mot klimaendringene.

Togradersmålet er allerede svært krevende å nå. Selv små forsinkelser kan føre til at de totale utslippene blir for høye. Trumps valgseier har betydning både for det internasjonale klimasamarbeidet og for USAs innenlandske klimapolitikk. Begge deler er viktig, og jeg skal begynne med det internasjonale.

Det store gjennombruddet i internasjonal klimapolitikk kom i fjor, da verdens land ble enige om Paris-avtalen. Avtalen har allerede blitt ratifisert av over 100 land, og har trådt i kraft takket være den rekordraske ratifiseringsprosessen. Derfor kan heldigvis ikke Trump true avtalens eksistens, selv om han har lovet at den skal «kanselleres».

Trump kan trekke USA fra avtalen, men det er en vanskelig prosess. Avtalen regulerer hvordan land kan trekke seg ut i Art. 28. Den fastslår at man tidligst kan varsle at man trekker seg fra avtalen tre år etter ikrafttredelsen, og at varselet får virkning ett år senere. Det betyr at USA tidligst kan trekke seg ut av avtalen i november 2020, rett før Trump eventuelt stiller til gjenvalg. Dersom han velger denne veien vil han dermed være bundet av avtalen hele hans første presidentperiode.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer