DEBATT

Flyktningkrisen og Raspail

Toje i farlig farvann

Asle Toje kaller «De helliges leir» for et kikkeglass inn i en side av flyktningdebatten. Kan det være at kikkeglasset ikke er et vindu for Toje, men et speil?

KRITIKK: Asle Toje mottar kritikk for fremheving av forfatteren Raspail.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KRITIKK: Asle Toje mottar kritikk for fremheving av forfatteren Raspail.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er snart gått to år siden flyktningkrisen eskalerte utover sommeren 2015. Mens Frontex registrerte 280 000 illegale innreiser til EU i 2014, steg tallet til massive 1,8 millioner i løpet av 2015. Strømmen av mennesker som prøver å seg inn i Europa uten gyldig Schengen-visum har langt fra stanset opp, men den akutte humanitære og politiske krisen i forfjor lot seg løse, først og fremst takket være Tyskland og Angela Merkels håndtering.

Ikke alle heiet på Merkel høsten 2015. «Mens alle synes enige om at Europa ikke kan være verdens livbåt, har Europas beslutningstagere så langt fulgt sine humanitære impulser, vel vitende om at det påfølgende innsiget vil overstige evnen til å ta dem imot», skrev Asle Toje i en artikkel publisert på Minerva 26.10.15.

Temaet var De helliges leir av den franske forfatteren Jean Raspail, en obskur, dystopisk roman fra 1973 der velmenende politikere uten handlekraft lar Europa oversvømmes av fattige, møkkete båtflyktninger fra India.

Ikke bare settingen med de overfylte båtene, men også romanens politikere hadde slående likheter med nåtiden, mente Toje: Boken var rik på ledere som offentlig hevdet «wir scaffen das», men som bak lukkede dører hvinte «vi har mistet kontrollen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer