Tok alle på senga

Det gikk et lite gisp gjennom forsamlingen da lyrikeren Inger Elisabeth Hansen stakk av med Brageprisen foran tungvektere som Roy Jacobsen og Per Petterson i går.

- Jeg vil takke en modig jury, sa prisvinneren selv da hun mottok Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur for voksne. Det er andre gang i Brages historie at prisen går til en lyriker innen denne kategorien. Men etter applausen å dømme var det mange som unte Hansen prisen. Juryen trekker spesielt fram Hansens evne til å gi ord stadig nye kontekster og rammer, slik at leserens eget perspektiv utfordres.

Med diktsamlingen «Trask» har Elisabeth Hansen skrevet ei politisk bok som skaper bilder av sivilbefolkningens lidelser i både Sarajevo og Bagdad.

- Jeg har skrevet ei bok som skal gå ut i verden og møte mennesker. Det er ei veldig positiv bok fra min side, som har mye romanaktig stoff i seg. Jeg tegner kunstnerskjebner og flyktningskjebner som jeg blander i et slags menneskestoff.

Som juryen påpekte i sin begrunnelse, er Hansen opptatt av ulike typer språk. I tidligere diktsamlinger har hun brukt både nyhetsspråk, maktutredningsspråk og politisk språk.

- Jeg prøver å bruke språkmuskelen på en annen måte. Det handler om å ta en sprint i stedet for å løpe maraton. Jeg prøver å gjøre språket levende og få det til å virke, sier Hansen, som vil bruke de 50000 skattefrie prispengene på å reise.

I tillegg til Hansen fikk disse Brageprisen i går:

Barne- og ungdomslitteratur: Helga Gunerius Eriksen og Gry Moursund: «Flugepapir»

Faglitteratur: Knut Kjeldstadli med flere: «Norsk innvandringshistorie I- III»

Reiselitteratur: Torbjørn Færøvik: «KINA. En reise på livets elv»

BOKA SNAKKER: - Jeg håper at boka vil vandre og traske på sin egen vei, og at den sier det viktigste jeg vil si, sa Inger Elisabeth Hansen da hun mottok Brageprisen. Ellen Horn delte ut prisen for beste skjønnlitterære bok for voksne.