- Tok avgjørelsen med tungt hjerte

Nils Gaup sier det var han som fattet beslutningen om å velge Målselv.

- Jeg tok avgjørelsen med tungt hjerte, i samarbeid med det utøvende produksjonsselskapet Rubicon. Ideelt sett burde filmen vært spilt inn der dramaet foregikk i 1852. Men mange forhold talte mot Kautokeino. Og da må en bare legge personlige hensyn til side, sier den kjente regissøren, som er født og oppvokst i bygda.

- Hva talte i Kautokeinos disfavør?

- Blant annet mangel på et hotell som kunne fungert som senter for filmteamet. Dessuten har ikke Kautokeino noe studio for innendørs innspilling. Nordpå kan stormen plutselig herje i dagesvis, og da er det avgjørende å kunne skyte innendørsscener mens været er dårlig. I Målselv ligger studioet og filmby nå side om side. Dermed vil vi få jobbet hele tida, uansett vær.

- Hva med idrettshallen i Kautokeino?

- Den er for liten til å fungere som studio. Dessuten ville alt vårt tunge utstyr ha ødelagt golvet. Og vi ville blokkert bygdas eneste arena for innendørsidrett i et halvt år.

Gaup avviser at han og Rubicon plutselig droppet Kautokeino i fjor sommer:

- Dette har vært en vedvarende prosess. Både Målselv og Luleå har lenge vært vurdert på lik linje med Kautokeino.

Kautokeino-filmen får trolig innspillingsstart i Målselv i mars. Nils Gaup minner om følgende:

«Casablanca» ble aldri spilt inn i Marokko, selv om alle tror det...

Gaup vil, som regissør og kunstnerisk leder, ikke kommentere økonomiske og kontraktsmessige forhold. Filmens produsent, Tove Kløvvik i Rubicon, var ikke tilgjengelig for kommentar i går.

MED TUNGT HJERTE: Regissør Nils Gaup tok selv avgjørelsen om å flytte filmen fra hjembygda si, der opprøret fant sted i 1852.