Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ari Behns bisettelse:

Tok avskjed utenfor kirken

Artist Elisabeth «Bettan» Andreassen og skuespiller Øystein Røger minnes Ari Behn.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

OSLO DOMKIRKE (Dagbladet): Fredag ettermiddag ble Ari Behn bisatt fra Oslo Domkirke. Allerede tidlig på morgenen hadde folk møtt opp utenfor kirka, i håp om å ta farvel med forfatteren og kunstneren - som døde 25. desember. Han ble 47 år gammel.

- VARM: Elisabeth Andreassen beskriver Ari Behn som usedvanlig annerledes og varm. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- VARM: Elisabeth Andreassen beskriver Ari Behn som usedvanlig annerledes og varm. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Jeg hadde veldig lyst til å være med, men sånn gikk det ikke. Men han er i hjertet mitt. Jeg har bare lyst til å stå her litt, og kjenne på følelsen.

Det sier Elisabeth «Bettan» Andreassen til Dagbladet. Hun hadde ikke anledning til å delta i bisettelsen, men møtte likevel opp utenfor kirken for å ta farvel.

- Jeg tenker først og fremst på familien og barna, som har kommet inn i en uvirkelig situasjon. Jeg vil gi min støtte til familien.

Seinere la Andreassen ut et bilde fra Theatercaféen på sin Instagram-konto, hvor Behns venner og familie samlet seg etter bisettelsen.

- Maud Angelicas tale til deg i dag var utrolig vakkert, viktig, ærlig og berikende. For en datter. For en vakker sjel. Så sørgelig. All styrke til dere i familien, skriver hun i innlegget.

- Varm

Andreassen beskriver Behn som en usedvanlig annerledes og varm person.

- En som brydde seg om alt annet enn seg selv. Han spurte alltid hvordan det var med meg og med familien. Han var virkelig interessert i andre mennesker. En utrolig fin fyr.

- VONDT: Øystein Røger sier Behns dødsfall har gått hardt inn på ham. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- VONDT: Øystein Røger sier Behns dødsfall har gått hardt inn på ham. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Med Andreassen er skuespillerkollega Øystein Røger. Sammen spiller de to i musikalen «Chess» på Folketeateret. Han forteller at han og Behn kjente til hverandre fra gammelt av.

- Vi traff hverandre ved forskjellige anledninger. Vi var ikke nære venner, men som for alle andre har dette gått veldig hardt inn på meg. Det er veldig leit når et menneske får det så vondt at de velger å ta livet av seg.

VENN: Trond Giske møtte opp for å ta farvel med Ari Behn. Vis mer

- Kunnskapsrik

Røger minnes Behn både som kunster, forfatter og medmenneske.

- Det går sammen i ett. Han var et skapende menneske og en kunstner. Ikke minst var han et veldig nært medmenneske, det husker jeg fra alle samtalene våre.

Han forteller at de to kunne snakke om private ting, men gjerne også om kunst og litteratur.

- Han var veldig kunnskapsrik.

Andreassen har også et nært forhold til Behns bilder.

- Jeg elsket bildene hans, og var på flere utstillinger. Jeg angrer så på at jeg ikke kjøpte et bilde.

- Hadde blitt forelsket

Andreassen forteller at hun ble glad i Behn med en gang hun hørte bryllupstalen hans i 2002.

- Da syntes jeg han var usedvanlig annerledes, morsom, varm og modig. Jeg syntes det var en fantastisk tale. Jeg syns det var en helt fantastisk beskrivelse. Jeg hadde blitt veldig forelsket hvis jeg ble omtalt med de ordene og uttrykkene han brukte den gangen.

Også Røger husker Behn som en ordkunstner.

- Han var både en gammel og en ung sjel i én og samme kropp. Han brukte gamle begreper og ord som vi ikke bruker så mye i dag, og han sto inne for det. Det er kjempefint. Det er mange som ikke tør det.

«Modig» er et ord som beskrev Behn godt, mener Andreassen.

- Han turte alt. Jeg hadde så stor respekt for ham. Han var skjør, uredd, søkende og spennende.