Tok barten

I går kom Valgerd Svarstad Haugland opp med den avgjørende millionen som sender «Peer Gynt» til New York. Etterpå fikk kulturministeren barbere Ari Behns ukegamle bart.

-  Eg reknar med at han e\' skarp? undret Valgerd og kikket på barberkniven - og deretter på Ari. Som satt i stolen med krem i ansiktet.

-  Ai ai, det er såpass ja, ynket forfatteren og prinsessegemalen seg.

Men så fikk kulturministeren instruksjon av salongens kreative leder, Kirstin Arnesen, og en fortsatt smånervøs Ari sa:

-  Jeg stoler fullt og helt på statsråden!Gårsdagens seanse ved salong «inch» i Hegdehaugsveien gjaldt dugnadsaksjonen som Det Norske Teatret, Den Nationale Scene, Dinamo PR og kulturengasjerte Ari iverksatte forrige uke. Seks millioner måtte på bordet innen fristens utløp (i går), for å kunne booke Brooklyn Academy & Music (BAM) i New York seks kvelder på rad i påsken neste år. Her - ved verdens mest prestisjetunge teaterscene med plass til 2200 publikummere - skulle Robert Wilsons oppsetning av «Peer Gynt» vise 13 200 amerikanere det høye nivået på norsk scenekunst.

Men tross støtte fra flere hold; det viste seg tungt å komme i mål. Helt til Ari åpenbarte en ukegammel behåring av overleppa i Dagbladet og ga det kulturinteresserte Norge beskjed:

-  Hvis ikke den siste drøye millionen kommer nå, lar jeg barten gro til jul.

Og fire timer før fristen løp ut i går lå halvannen million til på bordet. Først hostet Oslo kommune opp 300 000. Deretter ga Grieg Foundation 250 000. Så bladde Valgerd opp én million. Dermed er alle de seks millionene i boks.

-  Jeg ante ingenting om aksjonen før jeg leste i Dagbladet at Ari truet med å la barten gro. Jeg kunne jo ikke la prinsesse Märtha leve med det. Så jeg bestemte meg for å gi dem millionen, smilte Valgerd.

-  Hvordan finner man egentlig en million kroner?-  Jeg har en egen disposisjonskonto. Det var litt penger igjen der.

-  Det verste er at jeg har begynt å like barten. Den er ikke populær hjemme. Men i Østfold er dette kult, sa mossingen Ari.

21. september møtes dugnadsfolk og bidragsytere igjen i Bergen - for å se stykket ved Den Nationale Scene, og feire. Ari stiller med Märtha.

-  Skal du til USA også?

-  Ja. Og det er så kult at «stykket vårt» skal spilles på norsk, med engelske subtitles. Alle intellektuelle newyorkere synes subtitles er stas, sier Ari.

Med et lite, forfatter-innforstått smil kommenterer han gårsdagens salongbesøk slik:

-  Det må være første gang en forfatter lar seg barbere av en kulturminister. Jeg gleder meg til å se seansen bli behandlet litterært. Gjerne i et sju- åtte siders essay av Ole Robert Sunde.

FIKK VALUTA FOR PENGENE: Etter å ha bladd opp den siste millionen til Ari Behns Peer Gynt-prosjekt i New York, fikk Valgerd Svarstad Haugland - til prinsesse Märthas glede - fjernet Aris bart. Kyndig ledsaget av salonginnehaver Kirstin Arnesen (bildet over).