Tok bluesbyen med soul

NOTODDEN (Dagbladet): Matt «Guitar» Murphy og de andre ni medlemmene i The Blues Brothers Band bedyrer at de tar jobben blodig alvorlig. I natt la de bluesbyen for sine soulføtter.

Mannen som ble hyret av skuespilleren John Belushi som den aller første bluesbroren for tjue år siden, vil ikke være med på at de bare reiser rundt og melker den gamle kua for hva den er verdt.

- Det kunne du si hvis vi var en gjeng dårlige musikere som reiste rundt. Men disse folka er profesjonelle, sier Matt og kikker på sine aldrende bluesbrødre.

Sammen med ham er Steve «The Colonel» Cropper, Lou «Blue Lou» Marini og Alan «Mr. Fabulous» Rubin med fra originalbesetningen, mens de andre er kommet til etter hvert. Og som en ekstra rosin i bluespølsa for Notodden-publikummet, Gary US Bonds' debut som vokalist i Blues Brothers-bandet.

Kloninger

Hvert år stimer Blues Brothers-kloningene til Notodden Blues Festival med mørk dress, hatt og solbriller. I år har de varmet opp med «Blues Brothers 2000» på kino, og i natt spilte originalene hatten av dem på festivalens egen Abluesement Park.

Den ligger i et sirkustelt, og det er et musikalsk sirkus disse gutta reiser rundt med tre-fire måneder i året.

De er på en endeløs «Mission For God» under bluesetiketten, men onde tunger vil hevde at de først og fremst tjener mammon. Og selv om de kaller seg The Blues Brothers, er det mest soul og litt rhythm'n' blues som strømmer ut fra høyttalerne.

Musikken bedre

Men det affiserer ikke Matt «Guitar» Murphy, etter manges mening en av verdens beste bluesgitarister. Han går aldri lei av bluesbrødrene.

- Resten av året har vi jo andre prosjekter, sier Matt, som både spiller inn plater med eget band og sammen med Joe Louis Walker.

Verken den første Blues Brothers-filmen fra 1980 eller den nye som nå går på kino kan sies å være kritikerfavoritter, men de lever sitt liv på video og tv. Og to ting er Matt sikker på.

- Det var utrolig morsomt å spille inn begge to, og musikken er bedre i den nye filmen.

BLUESBRØDRE: </B>Te blues bothers anno 1998 er (bak fra venstre): Eric Udel, Alan Rubin, Birch Johnson, Daniel Gottlieb og Leon Pendarvis, foran Lou Marini, Matt Murphy og Steve Cropper og aller fremst Tommy McDonnell