Tok det piano i Bodø

BODØ (Dagbladet): Da Vytautas Landsbergis og hans Litauen startet løsrivingen fra Sovjet i 1988, spilte musikk en symboltung rolle. I går holdt det litauiske selvstendighetssymbolet selv pianokonsert i Bodø.

- Selv er jeg egentlig musikkprofessor og pianist. Ikke politiker, sier Landsbergis til Dagbladet.

Fredag kveld åpnet ekspresidenten Nordland Musikkfestuke (NMFu), en festival der også Litauens nasjonale symfoniorkester deltar i flere sammenhenger. Og i går holdt Landsbergis en vakker konsert, der han spilte verker av sitt lands nasjonalkomponist, Mikalojus Ciurlionis.

Beethovens niende

Etterpå forteller han Dagbladet hvordan musikk kan spille en rolle: - Det var på slutten av 80-tallet, like etter at Gorbatsjov hadde iverksatt en sovjetisk handelsblokade mot Litauen. Jeg ble intervjuet på satellitt av en amerikansk TV-journalist, som stilte meg følgende spørsmål: «Gorbatsjov kommer til USA om få dager. La oss si at du var pianist og skulle framføre et velkomstverk for ham. Hvilket verk ville du ha spilt?» Jeg svarte Beethovens 9. symfoni, den som alle kjenner og som kalles «Anthem for Europe».

Satellittintervjuet skapte enorm oppmerksomhet - både internasjonalt, og i Landsbergis' hjemland.

- Kampen for frihet fra Sovjetunionen ble av alle koblet til Beethovens 9. symfoni. Og da alt var over, og vi var blitt en selvstendig nasjon, framførte Litauens nasjonale symfoniorkester symfonien på torget i Vilnius for tusenvis av mennesker. Jeg var selv til stede, forteller mannen som ledet Litauen gjennom den bortimot ublodig revolusjon.

Reiser og spiller

Vytautas Landsbergis ble overhode og fredssymbol i Litauen, i tillegg til å være en skattet pianist: - Jeg ble med i pre-politiske bevegelser. Da frigjøringsbevegelsen Sajudis ble stiftet, valgte man meg til leder. Etter revolusjonen ble jeg statens og nasjonalforsamlingens president.

Landsbergis gjorde et forsøk på å bli valgt til statsoverhode igjen i 1997, men tapte. I dag er Landsbergis medlem av parlamentet, og leder det konservative opposisjonspartiet.

- Nå har jeg tid til å reise rundt og gi konserter. De siste par åra har jeg spilt flere steder i USA, jeg har spilt i Hannover og i Paris. Enkelte ganger for over 1000 tilhørere, forteller fredsselskeren fra det baltiske landet.

I går møtte han næringslivsledere fra Nordland. Det er i ferd med å utvikle seg et omfattende forhold mellom Nordland og litauiske vennskapsfylket Klaipeda.

<B>PIANIST OG POLITIKER:</B> Litauens ekspresident Vytautas Landsbergis holdt pianokonsert i Bodø i går.