Tok Djevelen Annelieses liv?

Ny omstridt film har satt fart i eksorsisme-debatten.

(Dagbladet.no): Fram til hun fylte 22 år skal tyske Anneliese Michel ha vært en helt vanlig, ung kvinne. Plutselig begynte hun å få ukontrollerte anfall.

Den dypt religiøse lærerstudenten Anneliese gikk inn i en tung depresjon, og begynte å se syner. Hun ble overbevist om at hun var besatt, og hørte stemmer som fortalte henne at hun var fordømt og at hun skulle brenne i helvete.

1. juli 1976 døde hun, utsultet og med store skader på kroppen. Den unge jentas tragiske skjebne har nå blitt film: «The Exorcism of Emily Rose» har premiere fredag.

Besatt av Hitler

Siden medisinene Anneliese hadde fått utskrevet mot anfallene ikke hjalp, lot jentas foreldre seg overbevise om at sykdommen skyldtes at hun var besatt av demoner.

De tilkalte prestene Ernst Alt og Arnold Renz, som etter flere forsøk fikk tillatelse fra biskopen av Würzburg til å gjennomføre en eksorsisme.

Ganske raskt etter jentas død ble både foreldrene og prestene tiltalt for uaktsomt drap. I rettssaken som fulgte kom det fram sjokkerende opplysninger. Michel skal ha vært overbevist om at hun var besatt av seks demoner ved navn Lucifer, Judas Iscariot, Nero, Cain, Hitler og Fleischmann.

Prestene svingte krusifikset over henne, og Anneliese brølte og bet, spesielt ved synet av vievann, skriver avisa TAZ. Hun bannet og skrek: «Drittsekk. Møkkamann, slutt med den dritten». Prestene hadde gjort opptak av store deler av prosessen.

BASERT PÅ EN SANN HISTORIE: Den norgesaktuelle filmen «The Exorcism of Emily Rose» opplyser at den baserer seg på en sann historie. Men hva som egentlig var den sanne historien, er det delte meninger om.
BASERT PÅ EN SANN HISTORIE: Den norgesaktuelle filmen «The Exorcism of Emily Rose» opplyser at den baserer seg på en sann historie. Men hva som egentlig var den sanne historien, er det delte meninger om. Vis mer

Men domstolen var ikke imponert. Psykiatere ga Anneliese diagnosen epilepsi, som hadde blitt fulgt av en alvorlig depresjon. Obduksjonsrapporten viste at hun sultet ihjel.

Foreldrene og de to prestene ble dømt til 3 års fengsel for å ha forverret tilstanden hennes ved ikke å hente medisinsk hjelp. Men ikke alle har akseptert dommen. Wolfgang E. Bastian - som driver nettstedet Anneliese Michel und ihre Dämonen - skriver blant annet:

- Verken foreldrene eller prestene har noen skyld. Anneliese tok frivillig på seg lidelser for å redde andre. De skyldige er de som ikke tror på den apostolisk-katolske troen og tradisjonen, og de som avviser vår nådige kirkes tilbud om å hjelpe de barna som er besatt og å bedrive eksorsisme på den riktige måten.

Horror for kristne

«The Exorcism of Emily Rose» er ikke spesielt tro mot originalhistorien. Som tittelen antyder er Annelieses navn byttet ut. Handlingen er lagt til USA, og for å krydre det hele litt ekstra blir også forsvareren i saken forsøkt angrepet av demoner.

- Etter min mening er skrekkfilm-sjangren helt perfekt for kristne, sier regissør Scott Derrickson til Christianity Today. Han definerer seg selv som svært religiøs.

Derrickson mener filmen forsøker å presentere to ulike perspektiver på hva som egentlig skjedde. Men at filmen lener seg mot en overnaturlig forklaringsmodell er det likevel liten tvil om.

- Målet er ikke å gi noe metafysisk svar for publikum, men å få dem til å spørre seg hva de tror om akkurat denne saken. Hva mener de om de større spørsmålene som saken stiller? Eksisterer det demoner? Hvor befinner Gud seg i alt dette? Finnes det en djevel, og dermed en Gud? Jeg tror ikke noen kan se filmen uten å stille seg spørsmål som dette.

Senere i år kommer dessuten filmen «Requiem», regissert av Hans-Christian Schmid, som også handler om Anneliese Michels tragiske skjebne. Den skal ifølge forhåndsrapportene være mer tro mot originalhistorien.

Prester skoleres

Fremstående katolske prester i Tyskland har tatt offentlig avstand fra «The Exorcism of Emily Rose», men eksorsisme er stadig et viktig spørsmål for deler av kirken.

Newsweek melder for eksempel at Athenaeum Apostolorium-universitetet i Roma har startet et nytt kurs for å lære kirkens menn å skille mellom hva som er ordinære psykiske lidelser, og hva som er Satans verk.

- Men ordentlig vitenskapelig bakgrunn vil prester og biskoper bli bedre skikket til å møte den virkelig fienden - økningen i satanisk tilbedelse, sier professor Carlo Climati til magasinet.

Avdødde Johannes Paul II skal selv ha deltatt i tre djevelutdrivelser i løpet av sin tid i pavestolen.

I Romania døde en 23 år gammel nonne tidligere i år etter en mislykket eksorsisme.

Marcica Irina Cornici ble kneblet med et håndkle, bundet med jernlenker til et kors og etterlatt i et kaldt rom i tre dager uten mat.

KRISTEN HORROR-REGISSØR: Regissør Scott Derrickson vil at kinopublikummet skal stille seg selv åndelige spørsmål.
>TILTALT: Daniel Petru Corogeanu er tiltalt for å ha drept en nonne ved en mislykket eksorsisme. Han forrettet selv i begravelsen til den døde nonnen.
DEN EKTE EMILY ROSE: Slik så Anneliese Michel ut da hun var i live.