Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut
TRUE CRIME: Fengslende krimserie basert på en av Englands verste drapssaker. Video: NRK Vis mer

«Mordene på White House Farm»

Tok livet av hele familien

Én etter én ble søsknene mistenkt for drap. Bare en av dem ble dømt.

Klokka 03:26 den 7. august i 1985, får politiet i Essex en nødtelefon fra en fortvilet ung mann. Han forteller at søsteren har gått «berserk» med et skytevåpen på gården hvor hun, foreldrene og tvillingsønnene hennes på seks år oppholder seg. Ingen av de fem skulle overleve natta, og den utspekulerte ondskapen bak handlingene sjokkerte en hel verden.

Dramatiseringen av hendelsene går nå på skjermen hos NRK i serien «Mordene på White House Farm».

GIR FEILAKTIG FORKLARING: Freddie Fox spiller Jeremy Bamber i «Mordene på White House Farm». Foto: NRK.
GIR FEILAKTIG FORKLARING: Freddie Fox spiller Jeremy Bamber i «Mordene på White House Farm». Foto: NRK. Vis mer

Etter massakren sto sønnen Jeremy Bamber igjen som eneste overlevende. Det var han som hadde varslet politiet den natta. Alle fem - foreldrene Nevill og June Bamber (begge 61), nevøene Daniel og Nicholas Caffell (6), og søsteren Sheila Caffell (28) - var skutt flere ganger.

Politiet, med mediene på slep, konkluderte raskt med at Sheila, som hadde diagnosen paranoid schizofren, måtte ha slaktet familiemedlemmene, og så tatt sitt eget liv, etter at hun ble funnet med mordvåpenet i sine hender.

BLE MISTENKT: Sheila Caffell. Foto: NTB Scanpix.
BLE MISTENKT: Sheila Caffell. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Uønskede barn

Både Jeremy Bamber og Sheila Caffell var adoptivbarn. Hennes biologiske mor var en 18 år gammel prestedatter, mens hans var jordmorstudent. De ble begge tatt inn av Nevill og June kort tid etter fødslene.

Sheila Jean Caffell, eller «Bambi», som hun ble kalt blant venner, ble født sommeren 1957, og adoptert samme høst. Den biologiske moren bestemte seg for å gi bort barnet etter oppfordring fra sin religiøse far, som var prest under erkebiskopen i Canterbury, skriver Daily Mail.

I 1974, da Sheila var 17, ble hun gravid sammen med kjæresten Colin Caffell. Graviditeten ble ikke tatt godt imot av moren June, og foreldrene ordnet i stand en abort.

I SORG: Jeremy Bamber og daværende kjæreste Julie Mugford i familiens begravelse. Foto: NTB Scanpix.
I SORG: Jeremy Bamber og daværende kjæreste Julie Mugford i familiens begravelse. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Forholdet til moren June surnet, og i boka «In Search of the Rainbow: The Inside Story of the Bamber Murders» hevder Colin Caffell at det blant annet var en kommentar fra moren som ble utløseren for Sheilas vrangforestilling om å bli tatt over av djevelen. Hun skal ha kalt datteren «djevelens barn» etter å ha funnet det unge kjæresteparet nakne i en åker.

Sheila fikk seinere diagnosen paranoid schizofren, og skulle slite med psykiske plager hele sitt voksne liv. Hun gikk på antipsykotiske medisiner fram til sin død.

I 1977 giftet hun og Colin seg, og to år etter kom tvillingene Daniel og Nicholas til verden. Familielykken skulle imidlertid bli kortvarig, og i 1982 var skilsmissen et faktum. Det samme året fikk hun endelig møtt sin biologiske mor, men møtet ledet aldri til noe ordentlig forhold mellom de to.

Lyddemper avdekket sannheten

Detaljene fra åstedet pekte i forskjellige retninger. Døra var riktignok låst fra innsida, men Nevill, som var 1,93 meter høy, ble funnet med brukket nese og blåmerker rundt øynene i tillegg til skuddskadene som forårsaket hans død. 1,70 meter høye Sheila ble funnet med hender og føtter uten tegn til slagsmål, og hun ante ifølge eksmannen Colin ingenting om våpen. Det var noe som ikke stemte.

Tre dager etter drapene var Bamber-søsknenes kusine på gården. I et skap fant hun en lyddemper til et våpen, som politiet utrolig nok ikke hadde oppdaget. Lyddemperen hadde Sheilas blod på seg.

ÅSTEDET: Familiegården White House Farm. Foto: NTB Scanpix.
ÅSTEDET: Familiegården White House Farm. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Denne lyddemperen, og et vitnesbyrd fra kjæresten til Jeremy, ble bevisene som skulle snu etterforskningen på hodet, skriver BBC. Hvordan kunne Sheila ha klart å ta av lyddemperen, og legge den i et skap etter å ha skutt seg selv? Det viste seg også at med denne festet på våpenet, ble våpenet så langt at det ville være fysisk umulig at hun skulle ha skutt seg selv.

Beviset slo ned som ei bombe i etterforskningen, og dagen etter ble Jamie Bamber arrestert og siktet for mordene. I oktober 1986 ble han dømt for alle de fem drapene. Dommeren skal i avkjenningen ha sagt om Bamber at « hans ondskap nesten ikke er til å tro», ifølge The Guardian.

Mindre bevissthet før

Fra et moderne perspektiv kan det framstå som uforståelig at politiet i Essex så raskt og enkelt kunne konkludere med at Sheila Caffell måtte være skyldig i drapene utelukkende basert på brorens forklaring, og det faktum at hun hadde diagnosen paranoid schizofreni.

Ekspert: Professor i psykiatri, Ole Andreassen. Foto: UiO.
Ekspert: Professor i psykiatri, Ole Andreassen. Foto: UiO. Vis mer

Professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo, Ole Andreassen, forklarer hvordan synet på schizofreni har endret seg i de 35 åra siden drapssaken.

- Det var absolutt en annen forståelse før i tiden, sier han til Dagbladet, og forklarer at mye av sammenhengen har med hvordan man har behandlet psykisk sykdom:

- Før i tiden hadde man «asyler», og det hersket en oppfatning om at samfunnet måtte beskyttes fra disse menneskene, og stigma var utbredt.

Andreassen sier det er viktig å forstå at personer med diagnosen schizofreni i de fleste sammenhenger er som alle andre, selv om de har noen symptomer som gjør at de kan framstå annerledes.

- I dag er det mer bevissthet omkring at man kan få behandling og bli frisk av en psykose, og kunne leve et vanlig liv utenfor institusjon. Det er mer kunnskap om psykisk sykdom nå enn tidligere. Det er en klar endring, både i det psykiske helsevesen og i samfunnet.

BLIR ALDRI FRI: Jeremy Bamber avbildet i fengsel. Foto: NTB Scanpix.
BLIR ALDRI FRI: Jeremy Bamber avbildet i fengsel. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Forsøkt drept i fengsel

Jeremy Bambers fengselssoning har ikke gått stille for seg. En rekke ganger har han forsøkt å få drapssaken gjenopptatt - uten hell.

I 2004 ble han forsøkt myrdet i fengselet av en medfange med en hjemmelaget kniv. Vedkommende angrep Bamber da han satt i telefonen med sin kjæreste, og ga ham et stygt kutt over halsen som akkurat ikke traff hovedpulsåra.

Bamber slapp unna med livet i behold, og 28 sting over halsen. Tross stadige forsøk på å få saken gjenopptatt, ser det ut til at Bamber vil ende sine dager bak lås og slå.

«Mordene på White House Farm» trekker for mange nordmenn paralleller til historiens mest omtalte drapssak her til lands, nemlig trippeldrapet på Orderud gård.

Foruten at en familiegård var åsted i begge drapssakene, står arv som et sentralt motiv bak dommene i begge saker, og ingen har noensinne innrømmet skylden i sakene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!