Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tok med dokumentarteam på verdensturné: - Det var kaldt med et stort kamera i senga

Med kamerateam på slep gøv A-ha løs på 43 «Cast in Steel»-konserter.

PÅ HJEMMEBANE: Den første av seks Norges-konserter finner sted i Oslo Spektrum lørdag, og under det siste «Afterglow»-showet i Spekturm 3. mai er det duket for spektakulære visuelle effekter, lover A-ha og samarbeidspartneren Void. De har over lang tid jobbet med enorme visuelle effekter til showet. Fra venstre: Morten Harket, Magne Furuholmen og Pål Waaktaar-Savoy. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ HJEMMEBANE: Den første av seks Norges-konserter finner sted i Oslo Spektrum lørdag, og under det siste «Afterglow»-showet i Spekturm 3. mai er det duket for spektakulære visuelle effekter, lover A-ha og samarbeidspartneren Void. De har over lang tid jobbet med enorme visuelle effekter til showet. Fra venstre: Morten Harket, Magne Furuholmen og Pål Waaktaar-Savoy. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter godt over et halvt år på reisefot med showet «Cast in Steel», fra Sør-Amerika til Russland og videre gjennom Europa, er det lørdag kveld duket for den første av totalt seks avslutningskonserter A-ha skal spille i henholdsvis Oslo, Stavanger og Bergen.

Under en pressekonferanse i dag fortalte ikke gruppa bare om sitt spektakulære lysshow under «Afterglow»-konserten i Oslo Spektrum neste tirsdag, hvor samarbeidet med designbyrået Void visstnok kommer til å gi publikum bakoversveis, men de tok seg også tid til å oppsummere det siste årets turnéerfaringer.

- Kamera i senga - Vi har brukt en del tid på filming, og det var uvant. Når man konstant er på reisefot er det viktig med pusterom, men det er når man vil ha folk vekk, man skal invitere filmteamet inn. Det var kaldt med et stort kamera i senga, fleiper Morten Harket.

I mars fikk Dagbladet bekreftet av regissør Thomas Robsahm og A-has manager, Harald Wiik, at bandets første dokumentarfilm er under planlegging. Magne Furuholmen sier overfor Dagbladet at turnélivet bare er en liten del av produksjonen.

- Filmen skal fortelle vår historie, så den blir omfattende, men det er for tidlig å si om det blir en kinofilm ut av dette.

Har det gøy sammen For få uker siden gikk ryktene om brudd for A-ha etter at Harket skal ha uttalt til en sveitsisk avis at det var over for gruppa etter den pågående verdensturneen, men fredag kontret derimot Pål Waaktaar-Savoy påstandene i et intervju med A-magasinet.

- Hvordan ser framtida til A-ha ut etter avslutningskonsertene?

- Det er gøy å spille sammen nå, så da ligger det litt i kortene at vi trives godt. Samtidig er det vanskelig å si hva som skjer i åra framover. Det som kom på trykk i avisa i Sveits må de nok ta på sin egen kappe, sier Harket.

- Vi er uansett ferdig med farvel-turneer, skyter Magne Furuholmen inn.

Omdahl: - Typisk A-ha - Da A-ha offisielt la opp i 2010 var vi flere som ga dem fem år før de var tilbake, og det tok faktisk akkurat fem år, sier Jan Omdahl.

Han skrev popgruppas biografi fra 2004, «The Swing of Things», og tror ikke Norge har sett det siste av A-ha etter «Cast in Steel»-turneen er avsluttet.

- Det er alltid sånn i A-ha. De er på ulike steder, og entusiasmen og engasjementet er ikke alltid likt fordelt. Når Morten blir sitert som han blir i den sveitsiske avisa er det fordi han prater rett fra levra. Det ligger kanskje noen ærlige tanker i bunnen, men i neste øyeblikk kan det snu, så vi skal ikke ta uttalelsene så alvorlig, sier Omdahl og fortsetter:

- Vi ser dem igjen - Skal jeg gjette, med all erfaringen man har fra tidligere brudd og comeback, så kan det nok fort hende at vi ikke har hørt det siste fra dem, sier Omdahl.

I tillegg til popsuksessen har det vært spill i kulissene av den utenommusikalske typen som blant annet er omtalt i Omdahls biografi. Maktspill, pengekrangler, bandmedlemmer som knapt snakker sammen og fysiske sammenbrudd er også en del av bandets historie.

Episoden da Magne Furuholmen ble akuttinnlagt på sykehus og måtte behandles med elektrosjokk etter hjertetrøbbel er et eksempel. Kollapsen har han tidligere forklart med de dype og tunge konfliktene i bandet.

Hele Norges coronakart