Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tok nakenrollen på strak arm

Sven Nordin som frittenkende far i «Sønner av Norge».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regissør Jens Lien og manusforfatter Nikolaj Frobenius har laget filmen «Sønner av Norge». I filmen møter far og sønn veggen. Det blir for mye og sønnen bestemmer seg for å gi faen.

- Vi tenkte oss om etter hvilke mannlige skuespillere som kunne bære rollen som far. Det måtte bli Sven Nordin, og vi var veldig
lykkelige da han sa ja, sier Lien.

- Han er en del naken i filmen. Hvordan tok han det?

- Det tok han på strak arm. Han har ikke noe problem med å være naken, svarer Lien kontant.

Åsmund Høeg (15) fyller rollen som den unge Nikolaj. Rundt tusen gutter prøvefilmet for rollen i filmen som finner sted i 1979.

- Jeg tenkte «her må vi finne et naturtalent». Åsmund var den første vi vurderte. Etter å ha prøvefilmet så mange så ender vi opp med han. Det er ganske absurd, sier Lien.

«Sønner av Norge» har premiere under filmfestivalen i Haugesund søndag.

Fikk med Rotten Opprør er et sentralt tema i filmen. Handlingen foregår i drabantbyen Rykkinn, hvor faren Magnus og sønnen Nikolaj bor i rekkehus på Rykkinn.

Det er punkmusikken som blir redningen når Nikolaj forsøker å gjøre opprør. Den fritenkende faren sørger for uventet innblanding.

Siden opprøret i England på 80-tallet på mange måter ble en katalysator for punken, har produsentene hentet inn datidas frontfigur, Johnny Rotten.

- Opprørerne forsøker å ødelegge samfunnet de ikke kan lykkes i. Forskjellen er kanskje at de mangler en karismatisk frontfigur som kan kanalisere aggresjonen til noe konstruktivt, sier Frobenius.

Filmen er basert på Frobenius' bok «Teori og praksis», som han selv kaller en løgnaktig selvbiografi.

- Bandet, og det at det foregår på Rykkinn er egne erfaringer. Men veldig mye er fiksjon. Blant annet har jeg dreid veldig mye på personene, sier Frobenius, som tidligere i år gikk hardt ut mot filmen «Pax».

Større fallhøyde - Har du gitt deg selv ennå større fallhøyde når du nå selv slipper din egen film?

- He-he, jeg har kanskje det, sier han.

- Det er alltid gode grunner til å holde kjeft. Men jeg tenkte at «drit i det, nå sier jeg det jeg tenker». En ting vi kan bli flinkere til her i Norge er å akseptere uenighet, sier Frobenius.

PUNK: John «Johnny Rotten» Lydon har også fått en rolle i filmen. Foto: Friland/Norsk Filmdistribusjon
PUNK: John «Johnny Rotten» Lydon har også fått en rolle i filmen. Foto: Friland/Norsk Filmdistribusjon Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!