Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tok selfie og knekte av tommel på nasjonalskatt. Nå raser Kina

Amerikaner fikk FBI på døra etter «ugly sweater»-fest i Philadelphia.

KAVALERISOLDAT: Denne statuen, som er en del av Kinas kulturarv, Terrakottahæren, ble vandalisert av en amerikansk museumsgjest som deltok på en fest etter stengetid i regi av Franklininstituttet i Philadelphia. Foto: The Franklin Institute
KAVALERISOLDAT: Denne statuen, som er en del av Kinas kulturarv, Terrakottahæren, ble vandalisert av en amerikansk museumsgjest som deltok på en fest etter stengetid i regi av Franklininstituttet i Philadelphia. Foto: The Franklin Institute Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kineserne er fly forbanna etter at en amerikaner vandaliserte en over 2000 år gammel krigerstatue i leire, verdt over 30 millioner kroner, som sto på utstilling i Philadelphia. Mannen er nå siktet for blant annet kunsttyveri, skriver The New York Times.

Historien står seg som et forgylt bevis på at virkeligheten overgår fantasien. Museumsovervåkningen skal ha fanget opp følgende:

Tok selfie først

21. desember i fjor arrangerer Franklinmuseet i Philadelphia «ugly sweater»-fest etter stengetid. En 24 år gammel gjest, i grønn grenser og baseballhatt, forlater flokken og sniker seg videre innover avstengte museumsganger

En rekke av Kinas største nasjonalskatter, Terrakottakrigerne, står utstilt bak en lukket, men ulåst dør på museet. Mannen fisker opp mobilen og bruker lommelyktfunksjonen til å orientere seg i det mørke rommet.

Ifølge FBI-spesialagent, Jacob B. Archer, legger mannen deretter en arm rundt statuen og tar en selfie. Den digitale forevigelsen holder imidlertid ikke for amerikaneren, som tar tak i terrakottakrigerens venstre tommel og bryter den tvert av. Så forlater han festen med venner og sin nye kroppsdel av leire, og drar hjem.

Fikk FBI-besøk

Det tok ikke lang tid før FBI-agent Archer avlegger gjerningsmannen et besøk, og spør om han har noe han ønsker å gi fra seg. «En finger», svarer 24-åringen, som oppbevarte festklenodiet i en skuff på soverommet.

Terrakottahæren omtales som en av de viktigste arkeologiske oppdagelsene i moderne tid, og vandaltyveriet faller naturligvis ikke i god jord hos myndighetene i Kina.

En direktør ved det nasjonale kulturarvsenteret Shaanxi, som låner ut klenodiene til museum over hele verden, ber om «tøff avstraffelse», ifølge en uttalelse til den statlig tilknyttede avisa Beijing Youth Daily.

TOMMEL OPP: Denne terrakottakrigeren mangler nå en finger. Foto: The Franklin Institute
TOMMEL OPP: Denne terrakottakrigeren mangler nå en finger. Foto: The Franklin Institute Vis mer

- Dette er en del av verdens kulturarv, og vi ber amerikanerne straffe personen bak denne ødeleggelsen særdeles hardt.

Ifølge China Daily er Shaanxi-senteret «sjokkerte og forbanna», og har tilbudt seg å sende to eksperter for å restaurere leirstatuen. Den manglende tommelen ble ikke oppdaget før en uke ut i januar, og Franklininstituttet har lagt seg langflat etter hendelsen. De skylder på brist i sikkerhetsrutinene.

Verdensskatt

Terrakottakrigeren tilhører hæren som Kinas første keiser, Qin Shi Huang Di, fikk laget før sin død i år 210 f.Kr. Den gangen anslås det at Qin fikk laget rundt 8000 soldater av terrakottaleire, som skulle beskytte ham i livet etter døden.

Alle er unike, i naturtro størrelse, og ble laget av hundretusener av arbeidere over 30 år. Hæren, som også består av blant annet hester og vogner, ble oppdaget av en brønngravende bonde i 1974.

Det er ikke første gang amerikanere setter sitt preg på verdens kulturarv. I 2015 risset to amerikanske kvinner initialene sine i en vegg på Colosseum i Roma. Så tok de en selfie som bevis på hærverket.

GRAVHÆR: Flere tusen terrakottakrigerne utgjør mausoleumet til keiser Qin, og befinner seg i nærheten av byen Xi'an, sør i provinsen Shaanxi i det sentrale Kina. Foto: Wikimedia commons
GRAVHÆR: Flere tusen terrakottakrigerne utgjør mausoleumet til keiser Qin, og befinner seg i nærheten av byen Xi'an, sør i provinsen Shaanxi i det sentrale Kina. Foto: Wikimedia commons Vis mer
GRAVHÆR: Flere tusen terrakottakrigerne utgjør mausoleumet til keiser Qin, og befinner seg i nærheten av byen Xi'an sør i provinsen Shaanxi i det sentrale Kina. Foto: Roberto Pfeil / AP / NTB Scanpix
GRAVHÆR: Flere tusen terrakottakrigerne utgjør mausoleumet til keiser Qin, og befinner seg i nærheten av byen Xi'an sør i provinsen Shaanxi i det sentrale Kina. Foto: Roberto Pfeil / AP / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!