Tok sushi-grep

TRONDHEIM (Dagbladet): Kulturministeren, som vil lage egne haller med spilleautomater, grep taktstokken som en spisepinne da hun slo an tonen for festspill i Olavshallen i går kveld.

- Dette har jeg aldri gjort før, innrømte Valgerd Svarstad Haugland, rett før hun gikk på scenen for å dirigere Trondheim Symfoniorkester i Johan Halvorsens «Bojarenes inntogsmarsj».

Hun rakk ingen prøve med orkesteret foran konserten, men regnet med at musikerne ville gjøre jobben, uansett.

Det viste seg raskt at Valgerds bakgrunn fra skolekorps langt fra var trening god nok for denne krevende oppgaven.

- Dette er sushi-teknikk, kommenterte kveldens egentlige dirigent, Gregor Bühl, i kulissene.

- Aldri har jeg følt at jeg hadde mindre makt enn i kveld, lo kulturministeren da avslutningen av marsjen kom noe brått på henne, og applausen runget fra salen.

Blant lattermilde tilhørere var miljøvernminister Børge Brende og tidligere kulturminister Trond Giske.

- En ære

Valgerd Svarstad Haugland føyer seg inn i en imponerende rekke gjestedirigenter under Trondheim Symfoniorkesters nyttårskonserter.

Anne Enger Lahnstein , Wenche Foss, Erik Bye, Odd Einar Dørum, Marvin Wiseth, Hjalmar «Hjallis» Andersen, Nils Arne Eggen, Tore Strøm-øy, Ellinor Flor og nissemennene fra «The Julekalender» har alle svingt taktstokken under det populære arrangementet, i regi av TSO og Adresseavisen.

- Det er en ære å følge etter disse, sier kulturministeren til Dagbladet. Hun synes det er fint å komme bort fra Oslo og gå på konsert:

- Det skjer jo veldig mye spennende rundt omkring i landet.

- Hvilket forhold har du til klassisk musikk?

- Jeg synes det er flott å gå på konsert. En av grunnene til at jeg sa ja til å komme hit, var at jeg regnet med å få en stor musikalsk opplevelse. Dette med nyttårskonsert har jo også en spesiell klang i ørene våre. I år fikk jeg ikke med meg den som gikk på TV, så da måtte jeg bøte på det.

Tre sopraner

Blant artistene kulturministeren fikk oppleve, var tre unge, lovende sopraner fra Trøndelag: Kari Postma, Isa K. Gericke og Marthe Werri ng.

Nyttårskonserten gjentas i kveld, med nye overraskelser og ny gjeste-dirigent.

<B>LØFTET SPISEPINNEN:</B> En noe utrent kulturminister Valgerd Svarstad Haugland dirigerte Trondheim Symfoniorkester under nyttårskonserten i Olavshallen i går kveld.