Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tok verden med storm - nå blir «Serial» tv-serie

Podcastsuksessen fortsetter.

FØRSTE SESONG: Til venstre: Bilder som var stilt ut under begravelsen til 18 år gamle Hae Min Lee. Lee ble funnet kvalt i en park i Baltimore, og medeleven Adnan Syed ble dømt for drapet. Til høyre: Gravejournalist Sarah Koenig i aksjon under arbeidet med første sesong av «Serial», hvor hun undersøker skyldspørsmålet rundt Syed. Nå om dagen er Koenig og teamet hennes i gang med å spille inn sesong to og tre av podcasten, hvorav en av dem ifølge New York Times skal dreie seg rundt Bowe Bergdahl, en amerikansk soldat som var fange hos Taliban i fem år. Foto: Elizabeth Malby/Justin George/NTB scanpix
FØRSTE SESONG: Til venstre: Bilder som var stilt ut under begravelsen til 18 år gamle Hae Min Lee. Lee ble funnet kvalt i en park i Baltimore, og medeleven Adnan Syed ble dømt for drapet. Til høyre: Gravejournalist Sarah Koenig i aksjon under arbeidet med første sesong av «Serial», hvor hun undersøker skyldspørsmålet rundt Syed. Nå om dagen er Koenig og teamet hennes i gang med å spille inn sesong to og tre av podcasten, hvorav en av dem ifølge New York Times skal dreie seg rundt Bowe Bergdahl, en amerikansk soldat som var fange hos Taliban i fem år. Foto: Elizabeth Malby/Justin George/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det nøyaktig ett år siden podcasten «Serial» debuterte og tok en hel verden med storm.

I avleggeren av «This American Life» disket journalist Sarah Koenig disket opp en forrykende oppvisning i gravejournalistikk og fortellerteknikk ved å dykke ned i drapet på en high school-elev i Baltimore i 1999.

Krimfortellingen fra virkeligheten dreide seg rundt drapsofferet Hae Min Lee og  spørsmålet om hvorvidt medelev og ekskjæreste Adnan Syed ble uskyldig dømt for drapet.

Tilhengerskaren verden over vokste seg kjapt så stor at «Serial» ble betegnet som et endelig gjennombrudd for podcastformatet.

Dermed er det kanskje ikke så overraskende at også tv-kanalene nå har banker på døren, slik de tidligere har gjort for podcaster som «Comedy Bang Bang» og «WTF with Marc Maron».

Onsdag kunne nettstedet Deadline melde at «Serial» går til skjermen via produsent/regi-duoen Chris Miller og Phil Lord. De har tidligere regissert filmer som «The Lego Movie» og «21 Jump Street» og nå jobber med en «Star Wars»-film om Han Solo.

— Chris og Phil har en uventet tilnærming til historiefortelling. Det å utvikle en serie med dem er spennende fordi vi føler at vi snakker samme språk, bortsett fra at de er smartere enn oss, sier «Serial»-medskaper Julie Snyder ifølge Deadline.
Uviss sjanger
Enn så lenge hersker det imidlertid forvirring om akkurat hva slags fortelling tv-serien vil bli.

Artikkelen nevner at man for øyeblikket er på utkikk etter en manusforfatter, ikke minst om hvorvidt den blir en fiktiv fortelling inspirert av podcasten, et dokumentarisk innblikk i hvordan journalist Koenig og produsent Snyder arbeider - eller kanskje noe midt imellom.

Sikkert er det uansett at tv-utgaven ikke vil bli noen gjenfortelling av første sesong, men i stedet dreie seg rundt gravearbeidet for en ny sak.

Skribent Russ Fischer hos SlashFilm er blant dem som setter pengene på dokumentarserie om Koenig og Snyders arbeidsmetoder.

— Det blir som å lage en «Serial» om «Serial». For mange produsenter kan en slik slangen-spiser-halen-sin-tilnærming kan være oppskriften på en kjedelig serie, men Lord og Miller er berømte for å ha utrettet flotte ting med andre tvilsomme ideer, skriver han.

Adam Chitwood i Collider ser på sin side ut til å ha mer tro på en dramatisering og skriver:

— Dette er fabelaktige nyheter, spesielt siden den hjerteskjærende og sanne fortellingen om Adnan Syed ikke blir utnyttet i en dramatisk tolkning. Ikke bare er det følsomt stoff i og med at Syeds sak ennå er pågående, men Koenig har også fortalt historien på en fantastisk måte i podcasten sin.
Ønsker gjenopptakelse
Selv om det ikke blir noe gjensyn med fortellingen om drapsofferet Lee og drapsdømte Syed i «Serial» betyr ikke det at saken er over.

Den har rullet og gått på egenhånd, også etter at siste «Serial»-episode avsluttet med et antiklimaks i form av en uviss Koenig.

Tidligere denne måneden skrev Rabia Chaudry en oppdatering i The Guardian. Hun er en venn av Syed-familien og pådriver for å få saken gjenopptatt.

I artikkelen nevner hun blant annet at et vitnemål som ikke ble hørt i den opprinnelige saken nå er blitt godkjent som en del av ankeprossessen, samtidig som det sås ny tvil om bevis rundt mobilmaster som skulle knytte Syed til åstedet via mobilmaster.

Samtidig har et utall «Serial»-lyttere engasjert seg for å grave opp nye opplysninger, noe Chaudry setter pris på.

— Mens «Serial» var et fenomen i seg selv, kan denne særs offentlige folkedrevne oppklaringen av en drapssak føre til den første frikjennelsen i sitt slag, skriver Chaudry.

Ikke alle er enige i at det kan ha skjedd et justismord.

Ifølge Huffington Post kom det forrige uke en uttalelse fra påtalemyndigheten i staten Maryland om at det å gjenåpne saken «vil være konsekvensløst teater».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!