Toleransens tilstand

Dersom en norskfødt familie fikk skamleppene og klitoris skåret av sitt barn, for så å sy igjen, kan vi regne med at barnevern, helsevesen og rettsvesen ville gripe inn.

Hva bør vi kunne regne med dersom handlingen skjer blant somaliske flyktninger bosatt i Norge?

«Rikets tilstand» på TV2 tok i går opp et problem mange synes å prøve å løse ved å late som om det ikke eksisterer: Omskjæring som tradisjon og praksis i noen innvandrermiljøer. Dersom TV2s opplysninger er korrekte, skjer dette jevnlig i norske somaliske miljøer. Redaksjonen i TV2 mener å kjenne til 20 tilfeller der somaliske jenter er brakt ut av landet og omskåret. De mener å kjenne til 12 tilfeller der familiene planlegger å gjøre det samme med sine jenter.

Samtidig hevder kanalen at omskjæringer ikke blir diskutert på den helsestasjonen i Oslo som det sogner flest somaliere til. Familiene blir heller ikke informert om norsk lov. Det er forbudt både å utføre omskjæring i Norge og å bringe barn utenlands for å gjøre det der. Ingen på helsestasjonen ønsket å redegjøre for sin praksis.

Tortur

- Tre tusen jenter er i faresonen, sa Gerhard Helskog. Så traff vi tre: En som var omskåret, en som hadde rømt til et krisesenter for å slippe og en anonym trettenåring.

Hovedintervjuet var en brutalt åpen skildring av hva en omfattende omskjæring innebærer.

- Det er noe av det grusomste man kan gjøre mot et menneske. Jeg ble levende torturert. Psykisk holder du på å dø innvendig, sa den 23 år gamle kvinnen.

- Det er lettere å gjøre det i Somalia, for der gjør alle det, sa den andre jenta. I Norge skjer det med noen, ikke med alle.

Dårlig gjort

- Verken helsesøster, lege eller lærer har spurt om dette, sa trettenåringen. Det er litt dårlig gjort - de kunne hatt litt mer peiling.

På det tidspunktet i programmet var det vanskelig å være uenig med jenta. Intervjuer Tonje Steinsland holdt en saklig tone i programmet, som samtidig var et smalt utsnitt av virkeligheten. Her ble ingen myndighetspersoner avkrevd svar, her forsvarte ingen tradisjoner. Kvinnenes historier om mishandling, smerte og redsel fikk stå nakne. Norsk politikk synes å være basert på at hvis vi bare fortier det hele, vil skikken forsvinne på en generasjon eller to. Er det ment å være respekt og toleranse?

«Rikets tilstand» er dyktig laget kampanjejournalistikk. Og flere tause skjebner ruller over skjermen: «Jente 14 år, brakt til Somalia. Omskåret og tvangsgiftet.» Det er en historie til å få mareritt av.