Tolker David

Anders Wyller (33) kan ikke akkurat kalles hyperkommersiell når han i disse dager er ute med sin nye plate «Davids salmer» til musikk av Ketil Bjørnstad.

Wyller har tidligere begått tre mer eller mindre popifiserte album, men har altså nå hentet fram tekster skrevet cirka 3000 år før Dylan.

- Hvorfor salmer, Wyller?
- For det første var det utrolig deilig å komme ut fra sitt eget låtskriverkloster og få et helt annet og nytt prosjekt. Det var utrolig spennende å bli invitert som sanger av Kirkelig Kulturverksted.

- Hva slags forhold hadde du til Davids salmer før du gikk i gang?

- Ikke noe spesielt. Det er en helt ny tradisjon jeg stifter bekjentskap med, denne salmetradisjonen. Jeg har kanskje samme forhold til David som deg... med David og Goliat og tegninger i førsteklasse på skolen. Umiddelbart virket dette stoffet veldig tungt, så jeg var bare nødt til å hive meg inn i det.

- Hvordan hiver du deg inn i en sang som heter «Som en hjort skriker etter rennende bekker»?

- Det var den tøffeste og den vanskeligste, men faktisk kunne denne vært en singel fordi den har et så sterk oppslag i seg. Jeg ville ikke blitt overrasket om f.eks Robbie Robertson kunne ha gjort noe av dette. Forståelsen av disse tekstene kom gradvis for meg, det er noe hudløst over dem. Og det religiøse forholdet går opp for meg underveis mens jeg synger.

- Kan vi kalle David den første Dylan?

- Ja, ja, kanskje det, he, he.

- Hvor religiøs er du?

- Jeg har et veldig ustabilt forhold til Gud, men alle har vel en slags religiøs idé.

- Hva kan folk få ut av Davids salmer i dag i det herrens velstandsår som kaller seg 1997?

- Det er en tidløs poesi i dette her, ganske vakkert noe av det han sier også, f.eks. i tekstlinja «hvem merker vel alle sine feiltrinn». Det går jo rett hjem hos alle politikere i dag, sier Anders Wyller.