Tolker Jesus

TROMSØ: Stein Elvestads spennvidde er stor. Nå har skuespilleren lagt bort den populære og troskyldig smilende Heismann Hå. I går kveld framsto han som en tvilende og søkende Jesus.

- Min tolkning av Jesus vil provosere både ateister og kristne, sier Elvestad, som i går kveld hadde urpremiere på monologen «Jesus, menneskesønnen».

- Jeg fikk en idé om å teste barnetroen. Så jeg leste Bibelens nye testamente på nytt. Og fant ut at Jesus ikke var like god og snill som jeg trodde, forteller Elvestad.

Jesus slites

Sammen med regissør Kristen Grødem har han bygd opp Jesus ut fra de fire kjente evangeliene, Tomas-evangeliet og en god del psykologi.

- Jesus slites mellom tro og tvil. Vi har tolket hans ukjente liv, fram til han som 29-åring lar seg døpe av Johannes og går inn i rollen som fungerende Guds barn. Hvordan var forholdet til foreldrene? Når fikk han vite at Josef ikke var hans far? Og ettersom han fikk syndenes forlatelse i dåpen - hva besto hans synder i?

Stykket åpner også for at Judas ikke svek Jesus, men var hans medspiller.

På korset

Forestillingen åpner med at Jesus henger på korset og skal dø. Publikum tas tilbake til viktige episoder. Stein Elvestad spiller alle rollefigurene: Jesus, døperen Johannes, Simon Peter, rik mann, ung jente, yppersteprest, Pontus Pilatus, Djevelen og mange andre.

- Stein har en enorm evne til å skape kontakt, enten det er med kamera eller teaterpublikum, mener regissør Grødem.

Evnen til å skape kontakt la grunnlaget for Heismann Hå-suksessen. Nylig kuttet Elvestad ut Barne-TV-figuren etter 88 episoder på NRK, to turneer og en rekke show.

- Heismann Hå har tatt langferie og leter etter Karius og Baktus i Stillehavet. Det var et stort valg å sende ham av gårde, men han opptok for mye av livet mitt. Jeg måtte videre, sier Stein Elvestad.

- Mange Hå-kommentarer på byen?

- Gjett da, sier Stein Elvestad. Som gikk gjennom Storgata i Tromsø en lørdags formiddag, bærende på et stort kors for å promotere Jesus-stykket. Det skapte oppstyr.

- Ungene skjønte ikke hvorfor Heismann Hå bar på et stort kors og så så alvorlig ut, forteller regissør Grødem.

JESUS I NYTT STYKKE: I går kveld hadde Stein Elvestad urpremiere på teaterstykket «Jesus, menneskesønnen», der Jesus henger korsfestet og tenker tilbake på sitt liv.