KUNSTNERDUO: Maler Håkon Bleken (58) og skuespiller Svein Tindberg (82) har sammen laget boka «Juleevangeliet». Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
KUNSTNERDUO: Maler Håkon Bleken (58) og skuespiller Svein Tindberg (82) har sammen laget boka «Juleevangeliet». Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer

Tolker julebudskapet sammen

Svein Tindberg (58) og Håkon Bleken (82) mener folk trenger litt høytid i jula - derfor har de tolket juleevangeliet.

(Dagbladet): - Jeg synes det er en grunnleggende vakker historie.

Skuespiller Svein Tindberg sitter på Grand Café i Oslo ved siden av maler Håkon Bleken. På bordet ligger et eksemplar av boka «Juleevangeliet», med tekst av Tindberg og illustrasjoner av Bleken - en av vår tids fremste kunstnere.

- Juleevangeliet minner meg om hvor viktig det er at det fremdeles er høytid over noe. At ikke alt blir trukket ned på jorda og gjort forståelig. Det blir stående som en søyle av høytid, og det synes jeg er flott, sier Håkon Bleken.

- Besøkte Betlehem - Vi handler og står på i førjulstida, men et eller annet sted inne i oss er det er behov for å finne roen og den barnslige naiviteten. Vi trenger litt høytid, sier Tindberg.

- Ja, juleevangeliet er en fin motvekt til mye av det vulgære som skjer i disse dager. Jeg tror at det er noe moderne mennesker sette pris på. Det bringer inn verdier som er viktige i tilværelsen, konstaterer Bleken.  

«Juleevangeliet» er et resultat av at forlaget J.M. Stenersens - for tredje gang - har invitert kunstnere til å gjøre sine tolkninger av julebudskapet.

Forfatter Svein Tindberg er kjent for sine enmannsforestillinger med utgangspunkt i bibeltekster, og trekker fulle hus med den to og en halv time lange monologen «Abrahams barn». I boka skriver han blant annet om da han sammen med familien besøkte Fødselskirken i Betlehem.

- Befriende evangelium - Vi har alle oppsøkt religiøse steder på våre reiser, og vi drømmer alltid om å oppleve noe. Og så blir vi jo skuffet, sier Tindberg.

- For der vi drømmer om en liten stall og noen hyrder på marken, ser vi faktisk fattigdom, urettferdighet, krig, søppel - og litt vulgære typer som selger T-skjorter med «I was in Betlehem», humrer han.

- Jeg tok meg selv i å føle at det ødela min opplevelse av hvordan dette skulle være. Og da fikk jeg sinnssykt dårlig samvittighet. Det er jo helt grusomt, likevel var det en barnslig lengsel i meg etter å se disse hyrdene på marken, sier skuespilleren.

- For meg er det noe som er befriende med juleevangeliet, sier Håkon Bleken.

- Hva da?

- Jeg tror det har noe med barndommen å gjøre. Juleevangeliet er for meg intimt forbundet med Nidarosdomen og barnegudstjenestene. Hele denne eimen av den for en gangs skyld vellykte barndommen. Juleevangeliet står for meg som det mest frigjørende og flotteste jeg vet i Bibelen.