Klagestorm mot Trygdekontoret

- Tolker man sjangeren uten alle lagene, er det et helt sinnssykt program

Trygdekontoret fikk 71 klager på program om somaliere. 
- Vanskelig sjanger å tolke, mener Jan-Paul Brekke, komiker og forsker på migrasjonsfeltet. 

IKKE OVER STREKEN: Kringkastingsrådets medlemmer mener i hovedsak at Thomas Seltzer og programmet Trygdekontoret ikke går over streken i programmet om somaliere, som ble sendt på NRK 20. februar. FOTO: NRK
IKKE OVER STREKEN: Kringkastingsrådets medlemmer mener i hovedsak at Thomas Seltzer og programmet Trygdekontoret ikke går over streken i programmet om somaliere, som ble sendt på NRK 20. februar. FOTO: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Årets første møte i Kringkastingsrådet fikk inn rekordmange klager, og Trygdekontorets program med somaliere som tema, toppet klagetoppen. Hele 71 av klagene var rettet mot dette programmet.

I dag ble klagene behandlet i Kringkastingsrådet.

Klagerne mente programmet bidrar til diskriminering, hat og mobbing. Flere mente også at deltakerne i panelet ikke var representative for somaliere i Norge.

Programmet, som ledes av Thomas Seltzer, åpnet med en sekvens hvor folk på gata ble spurt om de har hørt om noen fordommer mot somaliere. Blant svarene var at somaliere var lite integrerte, late, kriminelle, aggressive og «navere». Programmet fortsatte med debatt i Trygdekontorets faste stil, med komiker Jonis Josef, samfunnsdebattant og forfatter Amal Aden, barnehageassistent Nafisa Osman og bussjåfør Ahmed Mahmud Abukar.

Kringkastingsrådets medlemmer mente derimot i all hovedsak at programmet ikke har gått over streken.

Vanskelig å tolke

Jan-Paul Brekke, komiker og forsker på migrasjonsfeltet ved Institutt for samfunnsforskning, innledet debatten med et foredrag, hvor han stilte spørsmål om klagerne tolket programmet som at NRK ønsket å stigmatisere grupper som allefrede er utsatt. Han mente også at Trygdekontorets sjanger ikke er en enkel sjanger å tolke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer