Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klagestorm mot Trygdekontoret

- Tolker man sjangeren uten alle lagene, er det et helt sinnssykt program

Trygdekontoret fikk 71 klager på program om somaliere. 
- Vanskelig sjanger å tolke, mener Jan-Paul Brekke, komiker og forsker på migrasjonsfeltet. 

IKKE OVER STREKEN: Kringkastingsrådets medlemmer mener i hovedsak at Thomas Seltzer og programmet Trygdekontoret ikke går over streken i programmet om somaliere, som ble sendt på NRK 20. februar. FOTO: NRK
IKKE OVER STREKEN: Kringkastingsrådets medlemmer mener i hovedsak at Thomas Seltzer og programmet Trygdekontoret ikke går over streken i programmet om somaliere, som ble sendt på NRK 20. februar. FOTO: NRK Vis mer

(Dagbladet): Årets første møte i Kringkastingsrådet fikk inn rekordmange klager, og Trygdekontorets program med somaliere som tema, toppet klagetoppen. Hele 71 av klagene var rettet mot dette programmet.

I dag ble klagene behandlet i Kringkastingsrådet.

Klagerne mente programmet bidrar til diskriminering, hat og mobbing. Flere mente også at deltakerne i panelet ikke var representative for somaliere i Norge.

Programmet, som ledes av Thomas Seltzer, åpnet med en sekvens hvor folk på gata ble spurt om de har hørt om noen fordommer mot somaliere. Blant svarene var at somaliere var lite integrerte, late, kriminelle, aggressive og «navere». Programmet fortsatte med debatt i Trygdekontorets faste stil, med komiker Jonis Josef, samfunnsdebattant og forfatter Amal Aden, barnehageassistent Nafisa Osman og bussjåfør Ahmed Mahmud Abukar.

Kringkastingsrådets medlemmer mente derimot i all hovedsak at programmet ikke har gått over streken.

Vanskelig å tolke

Jan-Paul Brekke, komiker og forsker på migrasjonsfeltet ved Institutt for samfunnsforskning, innledet debatten med et foredrag, hvor han stilte spørsmål om klagerne tolket programmet som at NRK ønsket å stigmatisere grupper som allefrede er utsatt. Han mente også at Trygdekontorets sjanger ikke er en enkel sjanger å tolke.

- Leser man sjangren helt flatt, uten alle lagene, er det et helt sinnsykt program. Hvis du bare hadde skrevet ut teksten som ble sagt, og ikke forklart konteksten og hva slags program det var, sier han.

- Sånn sett er det en slags integreringstest. Klarer du å tolke det programmet, er du ganske integrert, sier Brekke, som også mente at deltakerne i panelet var representative.

- Ikke for alle aldre, men på en del andre variabler er de det. Det er to menn, og to kvinner. Det er en norskfødt med somaliske foreldre, og både deltakere som har bodd i Norge i relativt kort tid og deltakere som har bodd lang tid i Norge, sier han.

- Hersketeknikk

At Brekke omtalte programmets sjanger som utfordrede, fikk rådsmedlem Katri Somby til å reagere. Hun mente Brekke var ledende i måten han presenterte problemstillingene på.

- Å si at det bare er noen få som skjønner dette programmet, er å undervurdere slagskraften dette programmet har. Å si at det er en integreringstest er jo en fin hersketeknikk overfor de som faktisk har klaget. Jeg synes vi skal ta klagerne på alvor, sier hun, og legger til at hun ikke er enig med rådets leder i at programmet bidro til å knuse myter om somaliere.

- Jeg vet ikke om jeg synes at det var det, sier Somby.

- Bør få mer fokus

Flere av rådets medlemmer stilte spørsål ved om deltakerne i panelet var representative for hele det somaliske miljøet, og la til at det ikke er mulig at fire personer kan representere denne gruppen.

Flere mente også NRK i kjølvannet av denne debatten, burde ta opp temaene om somalieres situasjon i Norge på en seriøs måte i andre programmer, uten ironi og humor.

- Fortjener godord

- For etniske nordmenn som ser dette, tror jeg det bidrar til en forståelse for somaliernes situasjon i Norge, sier Per Edgar Kokkvold, leder av Kringkastingsrådet.

Han mener Thomas Seltzser, som har fått mye kritikk i dette rådet tidligere, fortjener skryt.

- Han fortjener godord fordi han på en humoristisk, og ofte på en ofte litt vanskelig, røff måte, tar opp viktige ting med intelligens og humor, på en bedre måte enn mange andre. Han har skjønt at man løser ikke problemer ved å la være å snakke om dem, sier han.

Rekord

Det var også rekordmange klager til Kringkastingsrådet før årets første møte. Hittil i år har Kringkastingsrådet allerede fått flere klager på NRKs programmer enn i hele 2016. Erik Skarrud, sekretær i Kringkastingsrådet, fortalte til Medier24 at de per 15. mars hadde mottatt hele 829 klager, som var 69 flere enn i hele 2016.

Skarrud tror at en av grunnene til at antall klager totalt har økt, er at NRK de siste årene har fulgt opp tilbakemeldinger og klager fra lytterne på en helt annen måte enn før.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media