Tolker «mørkets sangerske»

Susanna Wallumrød debuterer på norsk med å tonesette 13 dikt av Gunvor Hofmo (1921-95), ofte på mektig vis.

FØRSTE ALBUM PÅ NORSK: Susanna Wallumrød tolker 13 dikt av Gunvor Hofmo på «Jeg vil hjem til menneskene». Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FØRSTE ALBUM PÅ NORSK: Susanna Wallumrød tolker 13 dikt av Gunvor Hofmo på «Jeg vil hjem til menneskene». Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Etter tre album som Susanna And The Magical Orchestra — i tospann med Morten Qvenild — debuterer Susanna Wallumrød på norsk med å tonesette 13 av diktene til Gunvor Hofmo (1921­-1995).  

Lyrisk modernist Hofmo var en av Norges mest betydningsfulle lyriske modernister, og diktsamlingen «Fra en annen virkelighet» sto på lista da en fagjury under Litteraturfestivalen på Lillehammer i 2007 kåret de 25 viktigste norske bøkene gjennom tidene. I 2000 utga Jan Erik Vold boka «Mørkets sangerske» om Gunvor Hofmo.  

Nå har Susanna Wallumrød gjort et dypdykk inn i de 700 diktene Hofmo publiserte i totalt 20 samlinger før sin død.

Fem av diktene er hentet fra Hofmos første diktsamling fra 1946, «Jeg vil hjem til menneskene», som også er tittelen på dette albumet.  

Fanger stemningen Når man gir seg i kast med diktene til en så markant lyriker som Hofmo, bør første bud være at man fanger stemningen i diktene og viderefører dem i musikken. Det gjør Wallumrød, ofte med «dyster glans».

Diktene til denne «mørkets sangerske» forteller om ensomhet, kulde og krigens lidelser, men også indre varme, lengsel og mytisk-religiøs grubling, og bæres (eller tynges) ofte av både skjønne og dystre visjoner. Hun har «en tørst mot mørket», som det heter i «Kjenner du ditt hjerte». En lang sykdomsperiode på grunn av psykiske problemer hemmet skrivingen i en lang periode, og preget også diktene da hun vendte tilbake i 1971 og fikk en produktiv periode fram til sin død.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer