Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tolkien-boet saksøker filmskapere

Setter «Hobbiten»-filmen i fare?

(Dagbladet.no): Boet etter «Ringenes Herre»-skaperen JRR Tolkien trekker nå filmselskapet New Line Cinema til retten.

De mener at selskapet ikke har betalt noe av de seks milliarder dollarne (33 milliarder kroner) som er tjent på filmene, dvdene og andre produkter solgt verden rundt, melder Times Online.

Boet etter forfatteren, The Tolkien Trust, har gått sammen med det originale «Ringenes Herre»-bokforlaget HarperCollins om søksmålet.

Krever oppreisning

Saksøkerne krever blant annet over 150 millioner dollar (830 millioner kroner) i oppreisning, i tillegg til annen skadeserstatning.

Men det er ikke alt: De krever også en uttalelse fra retten om at saksøkerne kan avslutte samarbeidet om all framtidig Tolkien-relaterte arbeider, inkludert «Hobbiten».

«Hobbiten» i fare?

Det ble nylig klart at arbeidet med to filmer basert på «Hobbiten» er i gang, og at mexikanske Guillermo del Toro mest sannsynlig er aktuell i regissør-rollen.

MAGISK: Mange ville se Gandalf den grå og de andre figurene i «Ringenes Herre»-filmene, og dermed tjente filmselskapet godt. Men nå hevder boet etter Tolkien at de ikke har sett noe av disse pengene. Foto: NEW LINE
MAGISK: Mange ville se Gandalf den grå og de andre figurene i «Ringenes Herre»-filmene, og dermed tjente filmselskapet godt. Men nå hevder boet etter Tolkien at de ikke har sett noe av disse pengene. Foto: NEW LINE Vis mer

- Boet som forvalter Tolkiens arbeider tar ikke lett på saksøking, og har lenge uten å lykkes forsøkt å løse dette utenfor retten. Men i dette tilfellet har ikke New Line gitt dem noe valg, sier boets advokat Steven Maier til Times Online.

Ifølge advokaten har ikke New Line betalt «en penny» av alle milliardene de tre «Ringenes Herre»-filmene har omsatt for.

Boet og en forløper til HarperCollins skal i 1969 ha signert en kontrakt med United Artists om filmrettighetene til «Hobbitten» og «Ringenes Herre»-trilogien. Ifølge denne avtalen hadde boet og forlaget krav på 7,5 prosent av nettoinntektene fra filmsalget. New Line arvet denne filmavtalen i 1998.

Arvinger involvert

Ifølge Times Online er en rekke av familiemedlemmene til JRR Tolkien involvert i søksmålet, blant dem to av hans barn som nå er i 70- og 80-årene.

- New Line har brakt ny mening til uttrykket «kreativ bokføring». Jeg kan ikke forestille meg at New Line kan argumentere overfor en jury at filmene skal kunne hente inn milliarder av dollar, uten at skaperens arvinger, som har krav på en del av inntektene, ikke får en krone, sier boets juridiske rådgiver i USA, Bonnie Eskenazi.

New Line har ennå ikke kommentert søksmålet.

<B>LEGENDENES FAR: JRR Tolkien står for en av historiens mest leste eventyrfortellinger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media