Tolkien i 1968: - Ville vært lettere å filme «Odysseen» enn «Ringenes Herre»

46 år gammelt Tolkien-intervju publisert på nett.

VANSKELIG Å FILME: JRR Tolkien hadde liten tro på en filmversjon av «Ringenes herre». Her fra filmen «Ringenes herre: Atter en konge» (2003). Foto: FILMWEB
VANSKELIG Å FILME: JRR Tolkien hadde liten tro på en filmversjon av «Ringenes herre». Her fra filmen «Ringenes herre: Atter en konge» (2003). Foto: FILMWEB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Onsdag har den tredje og siste «Hobbiten»-filmen norgespremiere, «Hobbiten: Femhærerslaget», den foreløpig siste filmen fra J.R.R. Tolkiens Midgard-univers.

Men selv var forfatter JRR Tolkien særdeles skeptisk til filmversjoner av fantasy-romanene sine.

Det kom blant annet tydelig fram i et intervju med den britiske avisa The Telegraph fra 22. mars 1968, som nylig er publisert på nett.

- Lettere med «Odysseen» I intervjuet avviser han ideen om en film basert på «Ringenes herre»:

- Du kan ikke klemme narrativet inn i en dramatisk form. Det ville vært lettere å filme «Odysseen». Det skjer mye mindre i den. Bare noen få stormer, sier han til avisas Charlotte og Denis Plimmer.

Det hører med til historien at Tolkien senere samme år solgte filmrettighetene til både «Hobbiten» og «Ringenes Herre» til United Artists, uten at det resulterte i noen filmer. Rettighetene ble solgt videre til Tolkien Enterprises i 1976, og det ble laget noen animasjonsfilmer basert på bøkene på 70-tallet, før den første «Ringenes Herre»-filmen til regissør Peter Jackson kom i 2001.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer