Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tolkien i 1968: - Ville vært lettere å filme «Odysseen» enn «Ringenes Herre»

46 år gammelt Tolkien-intervju publisert på nett.

VANSKELIG Å FILME: JRR Tolkien hadde liten tro på en filmversjon av «Ringenes herre». Her fra filmen «Ringenes herre: Atter en konge» (2003). Foto: FILMWEB
VANSKELIG Å FILME: JRR Tolkien hadde liten tro på en filmversjon av «Ringenes herre». Her fra filmen «Ringenes herre: Atter en konge» (2003). Foto: FILMWEB Vis mer

(Dagbladet:) Onsdag har den tredje og siste «Hobbiten»-filmen norgespremiere, «Hobbiten: Femhærerslaget», den foreløpig siste filmen fra J.R.R. Tolkiens Midgard-univers.

Men selv var forfatter JRR Tolkien særdeles skeptisk til filmversjoner av fantasy-romanene sine.

Det kom blant annet tydelig fram i et intervju med den britiske avisa The Telegraph fra 22. mars 1968, som nylig er publisert på nett.

- Lettere med «Odysseen»
I intervjuet avviser han ideen om en film basert på «Ringenes herre»:

- Du kan ikke klemme narrativet inn i en dramatisk form. Det ville vært lettere å filme «Odysseen». Det skjer mye mindre i den. Bare noen få stormer, sier han til avisas Charlotte og Denis Plimmer.

Det hører med til historien at Tolkien senere samme år solgte filmrettighetene til både «Hobbiten» og «Ringenes Herre» til United Artists, uten at det resulterte i noen filmer. Rettighetene ble solgt videre til Tolkien Enterprises i 1976, og det ble laget noen animasjonsfilmer basert på bøkene på 70-tallet, før den første «Ringenes Herre»-filmen til regissør Peter Jackson kom i 2001.

Rettet eksamensoppgaver
I The Telegraph-intervjuet forteller den da 76 år gamle forfatteren at ideen til boka dukket opp mens han jobbet med å rette eksamensoppgaver, noe han av og til gjorde for å tjene ekstra penger, selv om han hatet det.

- Et av minusene ved å være en underbetalt professor, er at du av og til må ta på deg kjedelige oppgaver. Du er forventet å opprettholde en viss posisjon, og sende barna dine til gode skoler. Vel, en dag kom jeg til en blank side i eksamensboka, og jeg skriblet på den. «I et hull i bakken bodde det en hobbit.» Jeg visste ikke mer om skapningen enn det, og det tok flere år før historien hans vokste, forteller han.

C.S. Lewis foreslo endringer
Tolkien, som da var professor ved Pembroke College i Oxford, skal ha vist manuset til få av sine venner og kolleger. Men da han senere skrev «Ringenes Herre», var hans gode venn og kollega, «Narnia»-forfatter C.S. Lewis, dypt involvert.

STADIG AKTUELL: JRR Tolkien (1892-1973) Foto: NTB SCANPIX 7 AP
STADIG AKTUELL: JRR Tolkien (1892-1973) Foto: NTB SCANPIX 7 AP Vis mer

- Han pleide å insistere på at jeg leste passasjer høyt ettersom jeg ferdigskrev dem, og så kom han med forslag. Han ble rasende når jeg ikke aksepterte dem. En gang sa han: «Det er ikke noe poeng i å forsøke å påvirke deg, for du er upåvirkelig!». Men det var ikke helt sant. Hver gang han sa «Du kan gjøre bedre enn det. Bedre, Tolkien, vær så snill!», så forsøkte jeg, sier han.

Flere filmer?
Selv om «Hobbiten»-trilogien avsluttes med denne ukas premiere, er det ikke sikkert det blir siste gang vi får se Midgard på kino. På premieren i London i forrige uke hintet Gandalf-skuespiller Ian McKellen om en mulig fortsettelse.

- I 2001 sa Peter at dette var slutten, at alt var over. Men her står vi, 13 år senere. Så jeg tror ikke dette nødvendigvis må være slutten, sa McKellen til BBC.