Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Tolkien ville avskydd filmen

J. R. R. Tolkien ville ha avskydd filmatiseringen av hans fantasiroman «Ringenes Herre». Den britiske forfatteren og professoren var ingen beundrer av Hollywood, sier Tolkiens biograf Michael White.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror han rett og slett ville ha lukket øyne og ører. Han hatet alt som smakte av Hollywood, og trodde ikke på det dumme ordtaket om at etteraping er den mest oppriktige form for smiger, sier White til nyhetsbyrået Reuters.

Elsket og hatet

Tolkiens mektige trilogi «Ringenes Herre» er en av verdens mest solgte bøker, elsket av mange og hatet av noen få. Filmatiseringen av første del av trilogien har verdenspremiere i London førstkommende mandag, mens norske kinogjengere må vente til 19. desember.Mange har kalt «Ringenes Herre» en forløper for dagens Harry Potter-bøker, men Michael White er ikke enig.- Bøkene om Harry Potter har mye dypere røtter i moderne hverdagsliv, mens «Ringenes Herre» utspiller seg i en helt fremmed verden, sier han.«Ringenes Herre» og forløperen «Hobbiten» er til sammen solgt i rundt 160 millioner eksemplarer verden over. Torstein Bugge Høverstad har oversatt hobbitbøkene til norsk - slik han senere også har gjort med J. K. Rowlings Harry Potter-bøker.

Frodo mot Harry

For tiden gjør Tolkiens hobbit Frodo Lommelun Rowlings trollmannselev Harry rangen stridig på britiske bestselgerlister. Denne uken lå «Ringenes Herre» på 12. plass, men bokhandlere tror veien til topps blir kort, når unge kinogjengere har sett filmen og får lyst til å lese mer.Regissør Peter Jackson har i mellomtiden vakt oppsikt med trusler om ikke å stille i kjole og hvitt under mandagens gallapremiere på Tolkien-filmen hans i London. Jackson vil heller gå barbeint og i litt for store kortbukser, sier han.Wellington-avisen The Post skriver at det ligger andre motiver enn ertelyst og omvendt snobberi bak newzealenderens trussel. Ekte hobbiter går nemlig også barbeint, det står klart og tydelig i Tolkiens bøker, påpeker The Post.(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!