«Mission Impossible 6 - Fallout»

Tom Cruise-film flytter Preikestolen til India

- Mistenkte at noe slikt skulle skje.

BLE STENGT: I den kommende filmen «Impossible 6 – Fallout» med Tom Cruise ble avslutningsscenene spilt inn på Preikestolen, men i filmen er Preikestolen framstilt som den ligger i Kashmir. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
BLE STENGT: I den kommende filmen «Impossible 6 – Fallout» med Tom Cruise ble avslutningsscenene spilt inn på Preikestolen, men i filmen er Preikestolen framstilt som den ligger i Kashmir. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I fire dramatiske minutter i sluttscenen i «Impossible 6 – Fallout» klamrer Tom Cruise seg fast i den loddrette fjellveggen på Preikestolen, 600 meter over Lysefjorden.

At filmen ble spilt inn i Norge, og ikke minst at Cruise besøkte landet, var en stor begivenhet i fjor høst, og turistnæringen i regionen gledet seg til å se storstilt Norges-reklame i et av verden største filmkonsepter.

PÅ BESØK: Ordfører i Forsand, Bjarte Dagestad (H) i ordførerkjedet, og tidligere daglig leder i Stiftelsen Preikestolen, Audun Rake (blå jakke) ble i november 2017 flydd opp i helikopter for å besøke filmsettet. De jobbet hardt for å få innspillingen lagt til Preikestolen. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
PÅ BESØK: Ordfører i Forsand, Bjarte Dagestad (H) i ordførerkjedet, og tidligere daglig leder i Stiftelsen Preikestolen, Audun Rake (blå jakke) ble i november 2017 flydd opp i helikopter for å besøke filmsettet. De jobbet hardt for å få innspillingen lagt til Preikestolen. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet fikk den gang opplyst av Stiftelsen Preikestolen at de i 2027 ønsker seg godt over en halv million turister i året på Preikestolen, og scenene i «Mission Impossible 6» var et av tiltakene som skulle sørge for en storstilt økning i turister.

Men nå viser det seg at i storfilmen, med internasjonal premiere 3. august, er ikke Preikestolen lagt til Norge, men til Kashmir, konfliktområdet ved foten av Himalaya innenfor nasjonsgrensene til India, Pakistan og Kina.

Altså skal verken Preikestolen, Lysefjorden, Rogaland eller Norge være involvert i handlingen til den nye Cruise-filmen, skriver blant annet Minerva.

Via insentivordningen til Norsk filminstitutt (NFI) fikk Tom Cruise og stuntet på Preikestolen over seks millioner norske filmkroner. Ordningen skal blant annet bidra til å øke antallet store internasjonale film- og serieproduksjoner i Norge for å fremme norsk kultur, historie og natur.

HER SKADER HAN SEG: Tom Cruise slo seg hardt under et stunt, da han etter et fall smeller inn i en kant. Han måtte dermed utsette filminnspilling på Preikestolen i Lysefjorden. Vis mer Vis mer Vis mer

- Var forberedt

Dagbladet har vært i kontakt med flere av aktørene som har jobbet hardt for å få den amerikanske filmstjernen til Norge, blant annet daglig leder i Stiftelsen Preikestolen, Hege Kjellevold.

- Er dere blitt lurt?

- Nei, nei, dette var vi forberedt på. Det er slik det foregår i de internasjonale storfilmene. Det er usannsynlig at en slik historie skulle ha skjedd her.

- Vil dette da ha en positiv effekt for Preikestolen, Forsand kommune - og norske reiseliv i det store og hele?

- Ja, definitivt. Preikestolen lever sitt eget og sterkt voksende liv på sosiale medier verden rundt. Det var sånn filmskaperne fikk vite at vi har slik fantastisk natur her. Og bilder herfra lever så sterkt rundt på kloden at mange publikummere rundt omkring nok vil si «jøss, de scenene i Kashmir er da fra Preikestolen», tror Kjellevold.

- Like ikonisk som Eiffeltårnet

Reiselivsdirektør i region Stavanger i Visit Norway, Elisabeth Saupstad, mener at dersom publikums interesse er der, så vil man fort finne ut hvor scenene er spilt inn, uavhengig av hva som står i filmen.

- Preikestolen er nesten like ikonisk som Eiffeltårnet i Paris, så det tror jeg ikke blir noe problem.

Hun mener at det å få tildelt så mye skjermtid i en stor internasjonal film er fantastisk for Norge som turistmål.

- Visit Norway vil benytte denne muligheten til å skreddersy pakketurer for å trekke flere turister til Preikestolen, sier Saupstad, som mener filmen vil gi gode resultater for hele regionen.

Preben Falck, daglig leder for Stavanger Turistforening, forteller at det har vært mange som har jublet over filminnspillingen i Norge, men at de nødvendigvis ikke har jublet høyest.

- Det var nok med en mistanke om at noe slikt som dette skulle skje. Det var ikke veldig overraskende, synes jeg.

Besøkstall fordoblet

Fram til 1. juli har antallet turister som besøker Preikestolen økt med 12 prosent i perioden fra 1. april sammenliknet med tilsvarende tre måneder i fjor. Da er bare de 60.000 som har kjørt bil inn til den to timer lange stien talt opp. Turister som tar buss eller kommer med cruiseskip er ikke med i tellingen.

Besøkstallene for vintersesongen november 2017 til mars 2018 er fordoblet i forhold til forrige vintersesong.

- To av tre som gikk opp til Preikestolen i vinter, var utlendinger. Og turister fra i alt 70 nasjoner ble registrert da, sier Kjellevold.

- Er økningen så stor at det kan bli begrensninger på hvor mange som får ta turen hver dag?

SLITT: Besøkstallene for vintersesongen november 2017 – mars 2018 er fordoblet i forhold til forrige vintersesong. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
SLITT: Besøkstallene for vintersesongen november 2017 – mars 2018 er fordoblet i forhold til forrige vintersesong. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer

- Det er en solid vei og sti opp, som tåler å bli brukt. Poenget er å spre trafikken så ikke alle går samtidig. Da blir opplevelsen dårligere. Og det ser ut til at mannskap og organisatorer får til en spredning av trafikken fra natt til sein kveld, sier Kjellevold.

Nå gleder Kjellevold og lokalsamfunnet seg til den norske førpremieren på «Impossible 6 – Fallout» 1. august. 1.500 billetter til 100 kroner stykket blir lagt til et naturamfi oppe ved platået.

Når lys og mørke innbyr til det, sånn ved 23-tiden, får premierepublikummet oppleve Tom Cruise på gigantskjerm hvor Preikestolen er lagt til Kashmir og Himalaya.

Vi andre får vente til norsk kinopremiere 3. august.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer