«Mission Impossible 6 - Fallout»

Tom Cruise-film flytter Preikestolen til India

- Mistenkte at noe slikt skulle skje.

BLE STENGT: I den kommende filmen «Impossible 6 – Fallout» med Tom Cruise ble avslutningsscenene spilt inn på Preikestolen, men i filmen er Preikestolen framstilt som den ligger i Kashmir. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
BLE STENGT: I den kommende filmen «Impossible 6 – Fallout» med Tom Cruise ble avslutningsscenene spilt inn på Preikestolen, men i filmen er Preikestolen framstilt som den ligger i Kashmir. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I fire dramatiske minutter i sluttscenen i «Impossible 6 – Fallout» klamrer Tom Cruise seg fast i den loddrette fjellveggen på Preikestolen, 600 meter over Lysefjorden.

At filmen ble spilt inn i Norge, og ikke minst at Cruise besøkte landet, var en stor begivenhet i fjor høst, og turistnæringen i regionen gledet seg til å se storstilt Norges-reklame i et av verden største filmkonsepter.

Dagbladet fikk den gang opplyst av Stiftelsen Preikestolen at de i 2027 ønsker seg godt over en halv million turister i året på Preikestolen, og scenene i «Mission Impossible 6» var et av tiltakene som skulle sørge for en storstilt økning i turister.

Men nå viser det seg at i storfilmen, med internasjonal premiere 3. august, er ikke Preikestolen lagt til Norge, men til Kashmir, konfliktområdet ved foten av Himalaya innenfor nasjonsgrensene til India, Pakistan og Kina.

Altså skal verken Preikestolen, Lysefjorden, Rogaland eller Norge være involvert i handlingen til den nye Cruise-filmen, skriver blant annet Minerva.

Via insentivordningen til Norsk filminstitutt (NFI) fikk Tom Cruise og stuntet på Preikestolen over seks millioner norske filmkroner. Ordningen skal blant annet bidra til å øke antallet store internasjonale film- og serieproduksjoner i Norge for å fremme norsk kultur, historie og natur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer