«Mission Impossible»

Tom Cruise-innspilling på Preikestolen kan skuffe 350 maratonløpere

- Vi kan ikke stoppe Tom Cruise for et maratonløp, sier Willy Steinskog, leder for Preikestolen Maraton.

<strong>SKAL FILMES:</strong> Fjellformasjonen Preikestolen blir stengt for turister og maratonløpere i ni dager. Nå håper Willy Steinskog, leder for Preikestolen Maraton, at maratonløperne vil kunne se Preikestolen. FOTO: NTB Scanpix
SKAL FILMES: Fjellformasjonen Preikestolen blir stengt for turister og maratonløpere i ni dager. Nå håper Willy Steinskog, leder for Preikestolen Maraton, at maratonløperne vil kunne se Preikestolen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Torsdag ble det kjent at Forsand kommune har gitt tillatelse til å stenge turistmagneten Preikestolen helt for publikum i ni døgn under innspillingen av en ny «Mission Impossible»-film.

Tidspunktet for innspillingen er samtidig med Preikestolen Maraton, som er planlagt 23. september. I løpet deltar 350 maratonløpere. Willy Steinskog, leder for Lysefjord Running og løpsleder for Preikestolen Maraton, frykter at løperne ikke får se Preikestolen på grunn av filminnspillingen.

Ifølge Stavanger Aftenblad vil ingen andre enn filmfolkene slippe ut på fjellformasjonen i Lysefjorden i perioden 20.–28. september. Filmselskapet har fått løyve til inntil 50 helikopterlandinger per dag.

Er positiv

Willy Steinskog har fått beskjed om at produksjonsteamet tar pause dagen løpet går av stabelen, men forteller at det er uavklart om det blir endringer i løypa.

Opprinnelig var planen at maratonløperne skal snu 70-80 meter fra Preikestolen, hvor de kan se hele fjellformasjonen i profil. Men nå er det ifølge Steinskog usikkert om løperne får se Preikestolen i det hele tatt.

- Det er fortsatt uavklart. Vi håper likevel at aktørene som deltar skal kunne få komme ut for å se selve platået som planlagt, sier han.

- Når løpet heter Preikestolen Maraton, ligger det litt i ordet at løperne bør kunne se den, legger han til.

Ifølge Steinskog er et alternativ å legge om ruta slik at løperne kan komme lenger opp i høyden og se Preikestolen ovenfra og ned.

- Kan deltagerne blir skuffa?

- Ja, vi ønsker jo at de skal få se Preikestolen, men vi kan ikke stoppe Tom Cruise for et maratonløp, sier han.

Må bite i det sure eplet

Steinskog tror innspillingen vil være av betydning for turismen i området.

- Av og til må man bite i det sure eplet, sier han.

Audun Rake, daglig leder i Stiftelsen Preikestolen, forklarer at maratonløperne ikke vil komme ut på selve Preikestolen.

- De snur rett før, eller på en eller annen måte rett i nærheten. Opplegget deres var å snu litt før, men det blir et annet snupunkt enn de opprinnelig hadde tenkt, sier han.

1000 på en god dag

Han mener filminnspillingen vil være positiv for hele området.

- Det vil bidra til å øke turismen ikke bare til Rogaland og Ryfylke, men til hele Norge. I fjor kom 285 000 besøkende til Preikestolen, og vi skal legge til rette for 600 000 gjester i 2027, sier Rake.

Antallet som går opp til Preikestolen varierer stort fra dag til dag. Onsdag gikk hele 6000 opp til fjellformasjonen, mens Rake anslår at det kommer rundt 1000 personer på en god dag i september, som er måneden filmingen vil foregå.

Selv om selve Preikestolen er stengt, vil det være mulig å gå opp til platået rett bak Preikestolen fra 20. til 24. september. Fra mandag 25. september til 27. september vil også dette være stengt, mens det igjen vil være mulig å gå opp til platået bak 28. september.

- Det blir ikke mulig å gå ut på selve Preikestolen i perioden, men det vil være mulig å se den mesteparten av tiden. Man kan også se forberedelser til filmingen, sier Rake.

- Dette er ikke noe vi liker

Daglig leder Preben Falck i Stavanger turistforening har i et intervju med Stavanger Aftenblad gitt uttrykk for at han er usikker på om Preikestolen trenger Hollywood-reklame.

– Det kan skape et enormt trykk. Hvor mange skal vi ha inn her? Hvis det er fullt, hvorfor markedsføres Preikestolen, hvorfor jobbes det aktivt med å tiltrekke flere folk. All ferdsel stenges ned i over en uke under filminnspillingen. Allemannsretten står sterkt hos oss og dette er ikke noe vi liker. Men det vil være mulig å komme opp på baksiden og se ned, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer